Klimat
Vattenfall påstås fuska till sig CCS-pengar
Publicerad: 23 juni 2009, 09:10
Uppdaterad: Kraftjätten utnyttjar sin position som EU-rådgivare för att få bidrag till CCS-utveckling. Det hävdar Corporate Europe Observatory, enligt The Swedish Wire. Vattenfall avvisar kritiken och pekar på ett antal sakfel.
Vattenfall kritiseras för sina projekt kring CCS, Carbon Capture and Storage, rapporterar The Swedish Wire. Företaget utnyttjar sin position som EU-rådgivare för att tillskanska sig EU-pengar till CCS-utveckling, menar medborgarorganisationen Corporate Europe Observatory, CEO.
– Vattenfall är ordförande i den grupp som ger EU-kommissionen råd om hur mycket pengar de ska ge företag, säger Yiorgos Vassalos på Corporate Europe Observatory, CEO, till The Swedish Wire.
Vattenfall kritiserar CEO:s uttalande eftersom företaget inte är ordförande i den utpekade gruppen. Vattenfall är istället en av ett stort antal medlemmar med samma mandat som övriga.
Bakgrunden till kritiken mot Vattenfall står delvis att finna i den CCS-anläggning för koldioxidavskiljning med syrgas som Vattenfall byggt vid företagets brunkolsverk Schwarze Pumpe i Tyskland. Anläggningen som togs i drift förra sommaren är den första i sitt slag i världen. Samtidigt som anläggningen byggdes föreslog EU-kommissionen att 10-12 liknande pilotanläggningar borde byggas fram till 2015.
Men förslaget alltså bygger på ett utlåtande från European Technology Platform for Zero Emission Fossil Fuel Power, ETP-ZEP, en organisation som domineras av kraftindustrin i allmänhet och av Vattenfall i synnerhet, skriver The Swedish Wire.
– Idén kommer det rådgivande organet. Och det är samma företag som kommer att få EU-stöd för att få anläggningarna att fungera. De är inte i en situation där de kan göra objektiva bedömningar och ge råd om CCS. De kämpar bara för marknadsandelar, säger Yiorgos Vassalos till The Swedish Wire.
På Vattenfall slår man ifrån sig kritiken. Det är EU-kommissionen och inte de rådgivande organen som bestämmer vem som ska få stöd, menar vd Lars G Josefsson.
– Det är likadant i andra branscher också och jag ser inga problem med det. Angående vår Schwarze-anläggning har vi betalat för den själva, säger Lars G Josefsson till The Swedish Wire.
Enligt Corporate Europe Observatory har Vattenfall emellertid fått mer än 10 miljoner euro för att utveckla CCS-tekniken. Och trots att något beslut om ekonommiskt stöd till pilotanläggningarna är organisationen övertygad om att pengarna kommer. Tack vare att Vattenfall byggt den första fungerande anläggningen tror CEO attt bolaget definitivt kommer att bli ett av de bolag som deltar i de nya pilotprojekten.
Även här menar Vattenfall att CEO är ute och cyklar. Några 10 miljoner euro i stöd har kraftbolaget inte fått, enligt Vattenfalls presstjänst.
Jonnie Wistrand