Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall planerar för mer kolkraft

Publicerad: 16 december 2010, 09:14

Regeringen stoltserar med Sveriges utsläppsminskningar på 3,5 miljoner ton koldioxid under 2009. Samtidigt planerar statliga Vattenfall att starta fem nya brunkolsgruvor i Tyskland.


Det svenska, statligt ägda, energibolaget Vattenfall har planer på att bygga fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. I sina reserver har Vattenfall redan brunkol så det räcker i 20 år till. Nya gruvor ger alltså en signal om att bolaget tänkt sig fortsätta elda brunkol till långt efter 2030.

Beslutet är fattat trots den svenska regeringens uttalade krav på minskade koldioxidutsläpp och i strid med den Tyska regeringens planer där kolkraft inte längre finns med i energimixen efter 2050. Vattenfalls beslut innebär också att fyra byar måste rivas, 3500 personer tvingas flytta och att grundvattennivån sänks vilket leder till stora problem för jordbruket i regionen.
– Brunkol är det absolut mest klimatfarliga energislaget, och statliga Vattenfall har nu bestämt sig för att starta fem nya brunkolsbrott i Tyskland. Det betyder att man planerar att fortsätta bryta och elda brunkol långt efter 2030, säger Martina Krüger som är ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace:

Foto: Greenpeace

Greenpeace är kritiska till att regeringen inte verkar kunna kontrollera Vattenfall med tydliga ägardirektiv.
– Regeringen måste på allvar förhindra att Vattenfall löper amok med ständigt nya investeringar i fossila bränslen. Regeringen måste förtydliga det statliga bolagets ägardirektiv och täppa till alla kryphål i deras nya strategiska inriktning, säger Martina Krüger.

Enligt Veckans Affärer har Vattenfall sagt att man vill minska koldioxidutsläppen med nästan en tredjedel fram till år 2020. Tidningen är emellertid mycket tveksam till att företaget lyckas nå det målet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.