torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall skrotar oljeeldad reservkraft

Publicerad: 3 december 2009, 06:13

Det blev bara några års drift efter malpåsen. Reservkraftverken i Stenungsund och Marviken läggs ned med ett ännu oklart antal uppsägningar som följd.


Vattenfalls oljeeldade reservkraftverk i Stenungsund och Marviken läggs ned, meddelar bolaget. Orsaken är att kraftverken inte anses vara konkurrenskraftiga i framtiden. Det är Stenungsund block 1 och 2 som läggs ned. Block 3 och 4 läggs åter i den malpåse de togs upp ur 2003.

I Stenungsund finns sidoverksamheter som blir kvar. Det gäller kraft till hamnen, vattenförsörjning och oljelager. I Marviken fortsätter Vattenfall att driva avloppsverksamhet för fastigheter i närheten.

I Stenungsund arbetar 26 personer och vid Marviken arbetar sex personer. Hur många som får lämna sina tjänster väntas bli klart i januari, enligt Vattenfall.

Behovet av reservkraftanläggningar minskar enligt Vattenfall i takt med att förnybar elproduktion byggs ut samtidigt som finsk kärnkraft finns tillgänglig.

– Vattenfall gör bedömningen att våra fossileldade kraftverk, med den starka nordiska kraftbalans vi får, inte kommer att komma med i Svenska Kraftnäts effektreserv i framtiden. Därför fattar vi beslutet att avveckla vår elproduktion i Stenungsund och Marviken, kommenterar Erland Christensen, chef på Vattenfall Heat Nordic, i ett pressmeddelande.

De oljeeldade kraftverken i Stenungsund och Marviken togs i bruk under perioden 1960 till 1969 respektive 1974.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev