Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall: Solceller på alla villatak skulle ge mycket energi

Publicerad: 15 augusti 2022, 09:58

Många villaägare vill installera solceller och utdelningen i form av energi skulle bli stor. Men i många fall behövs hjälp för att kunna besluten, visar en undersökning.

Foto: ADAM IHSE / TT

Vattenfall har räknat på hur mycket el som skulle produceras årligen om alla småhus hade solceller på sina tak. Något som också många svenskar vill investera i.


Ämnen i artikeln:

VeckobrevToppnyheter onsdagToppnyheter fredagSolenergiVattenfall

Om alla småhus i Sverige hade solceller på sina tak skulle det ge en årlig produktion av 10,9 miljarder kilowatt-timmar, kWh. Det är lika mycket el som förbrukas av alla småhus i hela Norrland samt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtidigt är installation av solceller på det egna taket den klimatinvestering som de flesta svenskar vill göra. Det konstaterar det statliga bolaget Vattenfall. 

I sin årliga undersökning Vattenfalls Solindex har bolaget denna gång i samarbete med en psykolog och undersökningsföretaget Sifo undersökt hur svenskarna tänker kring klimat och ekonomi. Det visar sig att hela sju av tio känner att de på egen hand kan bidra till att motverka klimatförändringarna, men nära hälften tycker att besluten är svåra att fatta och skulle vilja ha hjälp med detta.

Listan över önskade klimatinvesteringar toppas av solceller med 57 procent. Att köpa en elbil kommer först på andra plats med 49 procent. Medan endast var fjärde vill byta till en kost som är bättre för klimatet eller resa mer kollektivt eller cykla. 

”Med solceller kan du räkna med att sänka din elförbrukning med minst en tredjedel och du blir mer självförsörjande. I en osäker tid där mycket i omvärlden påverkar både vår vardag och ekonomi märker vi att allt fler ser solceller som en smart och långsiktig investering att satsa på. Det är glädjande för klimatet men innebär också att det är ett högt tryck på leverantörerna och att väntetiden kan bli längre än vanligt”, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.