Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall: Svenskar har felaktig bild av solcellers effektivitet

Publicerad: 1 november 2019, 08:47

Foto: Ikea

Vattenfall har undersökt svenskarnas syn på solceller och konstaterar att många svenskar saknar kännedom om hur effektiva solceller är.


Svenskar har en felaktig föreställning om hur effektiv solenergi är och hur mycket solcellsanläggningar kostar att installera. Det hävdar Vattenfall i rapporten Solrapporten där företaget intervjuat drygt 2 500 svenskar. Rapporten visar att 30 procent av de tillfrågade tror att en solcellsanläggning är dyrare än det genomsnittliga priset och mindre än 10 procent av de tillfrågade vet hur mycket energi solceller genererar.

I rapporten skriver Vattenfall att många svenskar tror att Sveriges klimat med långa och mörka vintrar gör att solceller inte är effektiva här. Detta är enligt Vattenfall en felaktig uppfattning. Till exempel konstaterar företaget att solceller täckta av snö bara förlorar någon enstaka procent i energiproduktion och att verkningsgraden i solceller, tvärt emot vad många tror, är högre vid kalla temperaturer.
“Vi har tagit fram Solrapporten för att reda ut frågetecken och föreställningar kring solceller. Exempelvis uppfattningen att det skulle vara enormt dyrt. Snittpriset för en komplett solcellsanläggning på en villa med ett tak om 33 kvadratmeter ligger på 120 000 kronor. Man behöver se det som en investeringskostnad som i de flesta fall har betalat sig redan efter 15 år. Vi vill slå hål på myter som denna och som hindrar solenergin från att växa som energikälla i Sverige”, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, i en kommentar.

Läs “Solrapporten”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev