Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall vill avskaffa stöd till vindkraft

Publicerad: 24 oktober 2013, 11:40

Vattenfall lobbar i EU för att minska det statliga stödet till vind- och solkraftsindustrin. Det framgick i samband med en hearing om EU:s klimat- och energipolitik, där tio stora kraftbolag i den så kallade Magritte-gruppen argumenterade för att på sikt avveckla stödet.


– Antagligen kommer vi att behöva subventioner på förnybar energiproduktion i ett övergångsskede för att nå målen 2020, men på längre sikt bör subventionerna förflytta sig från mogna tekniker som landbaserad vindkraft till att stödja utbyggd överföringskapacitet, smarta elnät samt forskning och utveckling på mindre konventionella förnybara produktionsslag, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall, till Miljöaktuellt Idag.

Enligt Vattenfall leder subventionerna av mogen teknik inte automatiskt till att ny energiproduktion byggs där den efterfrågas som mest. I stället bör EU-länderna satsa på att förstärka elnätet och bygga ut handeln med utsläppsrätter för att få till rätt prissignaler, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfalls utspel i EU har fått Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin att reagera. I riksdagen frågade hon finansmarknadsminister Peter Norman hur detta går ihop med bolagets uppgift att vara ledande i omställningen till ett hållbart energisystem. Mot bakgrund av det stora behovet att öka andelen förnybar energi är det enligt henne häpnadsväckande att statliga Vattenfall argumenterar för att avveckla stödet.

Peter Normans statssekreterare Erik Thedéen ser emellertid inget problem med Vattenfalls agerande och säger i en kommentar i tidningen Ny Teknik att utspelet inte strider mot bolagsordningen och att företagsledningen vill få till en mer marknadsmässigt driven utveckling av förnybar energi.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.