Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenkraftsdammar i regnskogsområden – värre än kolkraft

Publicerad: 24 augusti 2011, 06:48

Förnybart är inte alltid det bästa för klimatet. Många studier visar att till exempel palmoljediesel är värre än sin fossila motsvarighet på grund av kopplingen till regnskogsskövling. Ett liknande problem sägs nu gälla för vattenkraftsdammar som anläggs inne i regnskogen.


Det är SR Vetenskapsradion som i dag rapporterar om en ny studie från Brasilien som visar att el från vattenkraft, där dammarna anläggs inne i regnskogsområden, kan ge betydligt högre utsläpp av växthusgaser än om elen hade producerats från fossila bränslen.

Enligt studien, som tittat på 85 kraftverksdammar runt om i världen, skiljer sig utsläppen mellan dammarna beroende på storlek, ålder och vilken slags mark som sätts under vatten.

Vad som händer när regnskogen översvämmas är att stora mängder organiskt material hamnar på botten av dammarna. Där ruttnar det sedan i en process som orsakar stora utsläpp av koldioxid och metan.

Professor Philip Fernside på forksningsinstitutet INPA i Manaus, säger till SR:
– Vattenkraftsdammar släpper ut betydande mängder växthusgas. Det är sant att dammar i tropiska områden som Amazonas släpper ut mer än dammar i tempererade klimat, men det förekommer utsläpp i dessa områden också.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.