söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattentätt papper med grön teknik

Publicerad: 27 januari 2009, 12:15

Cellulosafibrer med nya egenskaper lockar höjdare från industrin.


I det lilla labbet hos Organoclick står en vanlig tvättmaskin och snurrar under en bänk. Det kanske inte är en vanlig labbutrustning, men ytkemisten Ali Naderi kollar att det vattenavvisande tyget klarar upprepade tvättar.

Ur en ugn tar han fram ett tygprov, spänner upp det och släpper några vattendroppar på det. De studsar som pingisbollar.

Organoclick är ett av flera unga Stockholmsföretag i inkubatorn Teknikhöjden, som ligger inklämd mellan Norrtäljevägen och Roslagsbanan – okänd för de flesta men med Frescati, Alba Nova och KTH inom gångavstånd. Här är alla företag intressanta och lovande men få har profilerat sig som Organoclick efter utmärkelserna som årets miljöinnovatör och Sveriges mest lovande startup våren 2008.

Ali Naderi i labbet

Och en tydlig fingervisning är de nya styrelsemedlemmar som företaget fick förra veckan: finansmannen Anders Wall (med pappersmasseerfarenhet som tidigare ägare av Billerud-Uddeholm), förre Tetra Pak-chefen Bertil Hagman och hans dåvarande tekniske direktör Claes-Göran Beckeman som även jobbat på SCA.

Både trä- och textilindustrin väntar sig en hel del av Organoclicks teknik, som vd Mårten Hellberg beskriver så här:
– Cellulosafibrer har molekylära handtag i hydroxylgrupperna och på dem hänger vi molekylkära grupper som ger fibrerna olika egenskaper. Vi jobbar med grön kemi och använder bara kemikalier som är klassade som livsmedel.

Resultatet blir alltså trä eller tyg med nya egenskaper. Vattentätt papper, skrynkelfria eller självlysande tyger, miljövänligt impregnerat trä eller papper med förbättrad slitstyrka. Mycket närmare hemligheterna än så kommer vi inte. Men Organoclick är inne i konkret utvecklingsarbete ute i industrimiljö.

– Vi driver några projekt i industriell skala och räknar med färdiga produkter mot slutet av året. Pappersegenskaper, vattenresistens och vedimpregnering är de linjer vi kör tillsammans med skogsbolag och industri, berättar Mårten Hellberg.

Organoclick startade 2006 av de båda professorerna Armando Córdova från Stockholms universitet och Jonas Hafrén från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Vi har tagit hushållskemin till storskalig industri. Dessutom har vi visat att man kan ha sin akademiska karriär och starta ett företag. Det finns jättebra idéer att ta tillvara på universiteten, i stället för att bara publicera kanske man kan göra något kommersiellt. Vi vill bli kemibranschens Acne eller H&M, sa Armando Córdova och Jonas Hafrén, när karriärnätverket Shortcut utnämnde dem till årets uppstickare i höstas.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev