Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Växande protester mot USA:s skiffergas

Publicerad: 19 april 2012, 10:56

Två av tre amerikaner vill skärpa lagstiftningen


USA exporterar naturgas för första gången på 50 år. Landet har alltid varit en stor importör men den stora exploateringen av skiffergas gör att man till och med kan bli nettoexportör av gas till år 2021, rapporterar New Scientist

Skiffergas är ett fossilt bränsle som produceras på 11 000 platser runt om i USA. Den utgör i dagsläget 16 procent av landets gasproduktion men några experter tror att den kan öka till 50 procent inom 20 år.

Skiffergasen utvinns genom
”hydraulic fracking”, en metod som går ut på att pumpa ned vatten och kemikalier och spräcka berget för att på så sätt få fram gasen. Metoden är kontroversiell och möter stort lokalt motstånd. Många menar att den förgiftar grundvattnet och orsakar stora utsläpp av växthusgaser.

Allt fler har också fått
upp ögonen för de negativa miljökonsekvenserna. Två av tre amerikaner (65 procent) vill se skärpta regler runt verksamheten, visar en undersökning från Bloombergs marknadsundersökningar. Lika många efterlyser större öppenhet i processen.

Amerikanska Naturvårdsverket
(EPA) har nyligen skärpt reglerna för att minska utsläppen av flyktiga organiska föreningar (VOC), metan och andra luftföroreningar vid utvinningen. Företagen har fram till 2015 på sig att efterleva reglerna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.