Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Växlat nav ger rullstolsflyt

Publicerad: 21 oktober 2008, 10:45

Rullstolsanvändarens värsta fiende kan vara trösklar eller uppförsbackar. Jönköpingsbaserade Gearwheel tar en planetväxel till hjälp och fixar underlättande utväxling.


Rullstolshjul använder av uppenbara skäl oftast utväxling 1:1 på de bakre hjulen. Men inte om hjulen har fått nav från Gearwheel. Jönköpingsföretaget lanserar ett hjul med ett tvåväxlat nav där användaren själv kan bestämma utväxlingen via en spak som placeras någonstans på rullstolen.

Med andra växeln ilagd är utväxlingen 30 procent vilket gör rullstolen mer lättmanövrerad. Ett snabbtest på Tekniska Mässan med ett hjul utväxlat och ett i 1:1-läge visar att den i sig sansade utväxlingen gör stor skillnad vid färd.

– Vi började med en treväxlat nav men insåg snart att det inte lämpar sig för rullstolar, säger Christofer Sörquist, vd på Gearwheel och upphovsman bakom navet.

Det centrala i navet är en planetväxel.

– Det är det mest effektiva sättet att göra det här på, säger Christofer Sörquist.

Bland utmaningarna vid utvecklingsarbetet nämner Christofer främst användarvänligheten och de säkerhetskrav som omgärdar rullstolar.

– Ett rullstolshjul har krav på sig, bland annat ska det vara lätt att plocka av och att få ihop navet med det så kallade quick release-systemet för hjulet var inte lätt, säger Christofer.

Nu väntar förhoppningsvis världen och framgången. Rullstolstillverkare är kontaktade och uppges vara intresserade. Navet är patentskyddat i Sverige och på Gearwheel jobbar man nu bland annat på pct-patent för utvalda länder. Man jobbar också på att förfina navet, det finns ännu saker att göra. Bland annat skulle navet kunna bli mer kompakt.

– Växellådan fyller ungefär halva navet i dag, det skulle kunna bli mindre, säger Christofer Sörquist.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.