Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Veckans häftigaste gröna innovationer

Publicerad: 17 november 2017, 08:12

Aktuell Hållbarhet listar 5 gröna innovationer som har potential att förändra världen.


Spacetime
Den svenska tjänsten Spacetime har redan funnits i några år men trots detta är den inte speciellt känd. Syftet med Spacetime är att hjälpa företag och organisationer att minska sin klimatpåverkan. Tjänsten påminner om en reseplanerare, man matar in vart man ska åka och med en enkel knapptryckning får man sedan fram en lista över möjliga färdmedel. I listan finns uppgifter om kostnad, koldioxidutsläpp och kaloriförbränning för respektive resesätt. Tjänsten anpassas till varje organisations specifika förutsättningar och kopplar samman olika typer för resande, exempelvis körjournaler, ekonomisystem och administration av nyckelskåp. Tjänsten gör det också möjligt att koppla ihop med andra tjänster som hyrbilar och bilpooler. Systemet signalerar om någon annan i organisationen ska resa samma sträcka vid samma tid och underlättar på så sätt samåkande.

Väggar som luftrenare
Det finska företaget Naava har skapat ett luftreningssystem som består av smarta gröna vägg. Växterna på väggen absorberar inomhusluften och mikroberna i plantans rötter renar den. Med hjälp av fläktar pumpas den renade luften sedan tillbaka ut i rummet. De gröna väggarna är utrustade med vattentankar och växtlampor och är utrustade med sensorer som mäter luftkvaliteten.

Utsläppsfria tåg

I oktober lanserades ett självkörande eltåg som kör på virtuell räls. Tåget som trafikerar gatorna i staden Zhuzhou i Kina kör längs ett prickspår som målats längs gatorna. Det har gummihjul istället för stålhjul, tar 300 passagerare och kör i 43 km i timmen. Nyligen lanserade Indian Railways det första tåget med solpaneler på taket. Tågens luftkonditionering, belysning och skärmar drivs av förnybar energi från solen.

Färskvatten från luft
Företaget Zero Mass Water använder solpaneler för att extrahera dricksvatten ur luften. Zero Mass Water har utvecklat olika hygroskopiska material, alltså material som suger åt sig fukt, som är tillräckligt porösa för att absorbera vatten från atmosfären. Med hjälp av solenergin kan man sedan utvinna upp till 10 liter vatten om dagen vattnet från de porösa materialen. Vattnet passerar genom att filter och kan sedan ledas direkt genom kranen utan att passera ett vattenverk. På så sätt kan människor själva producera sitt dricksvatten utan att vara beroende av en vattendistributör.

Skriv ut solceller med skrivaren
Flexibla solceller som kan användas för att driva mobiltelefoner finns redan på marknaden. Men det franska bolaget ”Dracula Technologies” har utvecklat en ny typ av solceller som kan fånga upp energi både från solen och från artificiellt ljus inomhus. Solcellerna kan dessutom skrivas ut i en vanlig printer och användaren kan själv bestämma färg, form och storlek. Men tekniken är fortfarande i sin linda och Dracula Technologies undersöker för närvarande hur man kan göra för att reducera den tid det tar att ladda exempelvis en mobiltelefon.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.