Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Veganägg och 4 andra gröna innovationer

Publicerad: 5 oktober 2018, 06:33

Ägg för veganer och cykelvägar av återvunnen plast är några gröna uppfinningar som lanserats den senaste tiden.


Grön mjukvara för taxi
Det brittiska taxibolaget Go Green Taxi har slagit sig samman med it-bolaget Magenta Technology och skapat en mjukvara som räknar ut vilken väg som är mest bränsleeffektiv. Sedan Go Green Taxi började använda sig av systemet har man minskat bränsleförbrukningen med 10 procent, samtidigt som man ökat antalet bokningar med 10 procent. Företaget uppskattar att de så kallade ”döda sträckor” som förare tvingas köra för att de kört fel eller för att undvika trafikstockningar och vägarbeten minskat med 15 procent.

Veganägg
Ett startup-bolag inom livsmedelsbranschen har skapat de första veganäggen. Äggen, som är designade för att se ut som och smaka som äggröra, tillverkas av en blandning av vatten, protein från mungbönor och canolaolja. Enligt Just, företaget bakom äggblandningen, kräver produktionen av äggen 77 procent mindre vatten än traditionell äggproduktion. Dessutom minskar utsläpen av växthusgaser med 40 procent. Veganäggen har redan börjat säljas i USA och Hong Kong, senare i år ska de lanseras i Europa.

Cykelvägar och tågplattformar av återvunnen plast
I Holland har ett företag som bygger vägar slagit sig samman med en plastillverkare och ett franskt oljebolag och skapat den första cykelvägen av återvunnen plast. Produkten ”Plastic road” består till 70 procent av återvunnen plast och tillverkas i moduler som sedan läggs på lämpligt underlag. Eftersom vägmaterialet är ihåligt är det möjligt att dra ledningar under vägen. Just nu testas vägmaterialet på en 30 meter lång sträcka i staden Zwolle. Om ”Plastic road” lever upp till förväntningarna hoppas bolagen bakom uppfinningen att plastmaterialet också ska kunna användas för att bygga andra saker, som parkeringsplatser och plattformar för tåg.

Solpanel och vattenelement i ett
Forskare från Brunel-universitet i Storbritannien skapat en lösning där man kombinerat solpaneler med vattenrör. Detta innebär att överskottsvärme kan användas för att värma upp vatten. Samtidigt bidrar vattnet till att kyla ner Panelerna är relativt billiga och enkla att montera. Innan de lanseras på marknaden ska de testas på åtta byggnader i olika delar av Europa.

Slå in maten utan plast
Bolaget BeeBee Wraps har utvecklat plastfria alternativ till plastfilm och återförslutbara plastpåsar. BeeBees produkter är tillverkade av organisk bomull som behandlas med bivax, trädharts och jojobaolja som gör dem vattentäta och möjliga att använda flera gånger. Bolaget hävdar också att produkten är helt komposterbar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.