Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vella backas upp som miljökommissionär – men fortsatt oro för fåglarna

Publicerad: 1 Oktober 2014, 09:51

EU-parlamentets båda utskott för miljö och fiske kommer att godkänna Karmenu Vella – trots miljöorganisationernas oro för att habitat- och fågeldirektiven kommer utarmas.


Karmenu Vella, som kandiderar till posten som kommissionär för miljö- och fiskefrågor, gjorde ett svagt framträdande vid utfrågningarna i parlamentet. Han lämnade svävande svar och passade på flera viktiga frågor från parlamentarikerna. Miljöorganisationerna Birdlife Europe och EEB uppmanar parlamentet att underkänna hans kandidatur. Enligt Pieter Depous på EEB fick Vella antingen inte göra några utfästelser i förhören, eller var helt enkelt för okunnig, oavsett vilket så borde han inte godkännas.

Men EU-parlamentets båda utskott för miljö och fiske kommer ändå att godkänna Karmenu Vella, rapporterar nyhetsbrevet Ends. Miljöutskottets ordförande Giovanni La Via håller med om att han varit vag i sina svar men att det inte går att sätta sig in i alla frågor direkt.

Samtidigt har Tysklands miljöminister Barbara Hendricks skrivit ett brev till kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och bett honom att inte mixtra med EU:s habitat- och fågeldirektiv. Hon är orolig för att ett sådant uppdrag till Karmenu Vella skulle skapa osäkerhet runt de viktigaste regelverken för biologisk mångfald.

Cecilia Malmström, kandidat till posten som handelskommissionär, fick också hon godkänt, då handelsutskottet gav grönt ljus.

Efter samtliga utfrågningar väntar en omröstning den 22 oktober där parlamentet säger ja eller nej till kommissionen som helhet.

Länk till EEB:s uttalande.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.