Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vella: ”jag är inte jägare och fångar inte fågel”

Publicerad: 30 september 2014, 08:47

Karmenu Vella ser ingen motsättning mellan miljöarbete och ekonomisk tillväxt. Det framgick vid EU-parlamentets utfrågning av den tidigare turistministern som nominerats till ny miljökommissionär. De tuffaste frågorna rörde dock utarmningen av fågel- och habitatdirektivet.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 september.

Karmenu Vella ser ingen motsättning mellan miljöarbete och ekonomisk tillväxt. Det framgick vid EU-parlamentets utfrågning av den tidigare maltesiske turistministern som nominerats till ny miljökommissionär i EU.

”Vi måste se till att miljöpolitiken är förenlig med andra sektorer. I en hållbar utveckling kan inte ekonomisk politik gå norrut och miljöpolitik söderut. Politiken behöver integreras och koordineras och som Jean-Claude Juncker säger så behöver vi komma bort från sektorspolitiken”, sade Karmenu Vella vid utfrågningen.

Kommissionär Jean-Claude Juncker har annonserat satsningar på 300 miljarder euro och i detta ingår investeringar i gröna jobb och energieffektiviseringar, berättade Karmenu Vella. Miljöarbetet kan på så sätt bli en ekonomisk drivkraft, och det var också hans svar till de parlamentariker som undrade om han fått instruktioner att inte ta några initiativ på miljöområdet.

”Du frågar vem som ska slåss för miljön – men det kommer inte att bli någon strid mellan ekonomer och miljöfolk, och det är det här vi måste ändra på, jag menar att miljö kan förbättra ekonomin”.

De tuffaste frågorna vid utfrågningen handlade om Karmenu Vellas delaktighet i Maltas beslut att urholka EU:s fågel- och habitatdirektiv. Parlamentarikerna ville veta mer om hans inställning till naturskydd och hur han tänker genomföra den annonserade översynen av de båda direktiven.

”Jag är varken jägare eller fågelfångare”, försvarade sig Karmenu Vella och fördömde illegal jakt, och fortsatte sedan ”Men fågeldirektivet är 35 år gammalt och behöver en översyn. Idag görs tolkningar utifrån 30 rättsfall och inte från direktivet självt. Det har hänt mycket inom forskningen under den här tiden. Så att vi tittar på det betyder inte att vi ska revidera det”.

Även den blivande handelskommissionären Cecilia Malmström frågades ut igår. Många frågor kretsade kring det omtvistade handelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) i allmänhet och mekanismen för privat konfliktlösning, ISDS, i synnerhet.

När människors och miljöorganisationers oro för urvattnade miljökrav kom på tal betonade Malmström att det krävs en nystart i förhandlingarna och bättre transparens. En idé hon lyfte var medborgarpaneler för att skapa bättre insyn i TTIP-förhandlingarna.

Hon försäkrade även ledamöterna om att det inte får handla om sänkta krav utan snarare om att undvika onödiga kostnader när USA och EU har olika regler och testprocedurer kring produkter.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.