Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vem blir ny generalsekreterare för Naturskyddsföreningen?

Publicerad: 22 augusti 2016, 09:44

I höst avgår Svante Axelsson som generalsekreterare för Naturskyddsföreningen efter 16 år. Frågan är nu vem som ska ersätta den populära ledarfiguren. Aktuell Hållbarhet lät tre medlemmar berätta vad de önskar från en efterträdare.


Ämnen i artikeln:

Svante AxelssonNaturskyddsföreningen

Johanna Sandahl, ordförande
– Det är en utmaning att hitta rätt person men jag tror absolut att det kommer att gå, det finns ju väldigt många kompetenta personer runt om i Sverige.

Vad är det för person ni söker?
–Vi söker förstås en person som är engagerad i att rädda världen. För att klara av jobbet behöver man vara drivande och modig, man behöver också vara en person som är strategisk och har en analytisk förmåga, samtidigt som man måste vara någon som tänker stort. Eftersom det här är en folkrörelse handlar det också mycket om andra människors engagemang, och att man kan entusiasmera och involvera andra.
– Vi är en gammal organisation som har våra strukturer och vi ser att det finns jättemånga människor som verkligen vill engagera sig, så det är ju toppen om vi hittar någon som tänker nyskapande och dynamiskt och har idéer om hur man får in nya personer, och nya grupper, i föreningen.

Naturskyddsföreningen

Jan Terstad, chef skog och naturvård, sitter i rekryteringsgruppen

Vad letar ni efter hos en ny generalsekreterare?
– Jag har inte så mycket mer att tillägga än det som står i annonsen på vår hemsida. Vi vill förstås ha den bäst lämpade. Vi är en folkrörelse med en kvarts miljon medlemmar så vi ställer väldigt höga krav. Så det blir en tuff process och det ska bli intressant och roligt att se vilka som är redo att anta utmaningen.

När räknar ni med att den nya generalsekreteraren tillträder?
–Vi räknar inte med att den nya generalsekreteraren kommer att tillträda innan årsskiftet. Rekryteringen är en process i sig och en person på den här nivån är ju inte någon som går runt utan att göra något, så förmodligen kommer den vi rekryterar att ha en uppsägningstid. Vi kommer att ta hjälp av vår rekryteringsbyrå med att gå igenom ansökningarna utifrån den profil vi satt upp i ansökan.

160822lehman

Rikard Lehmann, ordförande Naturskyddsföreningen Skåne

Vilka egenskaper vill du se hos Naturskyddsföreningens nya generalsekreterare?
– Jag tycker att Svante Axelsson har lagt grunden nationellt och internationellt på ett utomordentligt bra sätt. Det Naturskyddsföreningen nu behöver ta tag i är att dra igång rörelsen i landet regionalt och lokalt. Det är den viktigaste frågan, att verkligen våga decentralisera verksamheten så att den inte blir för Stockholms-fixerad.
– I övrigt så måste en generalsekreterare ha den administrativa kompetensen för att leda en sån här verksamhet. Sedan måste han eller hon också, tillsammans med ordföranden kunna vara synlig på det sättet som Svante har varit.

Har du någon person som du tänker skulle passa för uppdraget?
– Spontant nej, det är en väldigt bred roll och många av de personer man tänker på som skulle kunna axla den är upptagna redan, Isabella Lövin till exempel. Men det finns säkert någon som skulle behöva komma fram. Jag tror det är viktigt också att våga satsa på någon yngre, kanske inte på grund av att de är yngre, men för att få in ny energi och nya tankar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.