Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vem efterträder Åsa Romson som miljöminister?

Publicerad: 9 maj 2016, 12:36

Vem som efterträder Åsa Romson som klimat- och miljöminister är än så länge en öppen fråga. Aktuell Hållbarhet lät fyra initierade personer spekulera.


160509roslund

Mårten Roslund, språkrör på Grön Ungdom
Vem tycker du ska efterträda Åsa Romson som klimat- och miljöminister?
– Det är inte min sak att avgöra. Jag har fullt förtroende att Stefan Löfven tillsammans med Miljöpartiets språkrör hittar en lämplig efterträdare.

Finns det någon kandidat du ser som trolig?
– En sannolik kandidat är givetvis Isabella Lövin. Hon har drivit många klimatfrågor och hon har också lyckats ställa om EU:s fiskeripolitik. Men det finns förstås många bra miljöpartister att välja på.

Hur viktigt är det att det blir en miljöpartist som får jobbet?
– Jag har mycket svårt att tro att Miljöpartiet förhandlar bort den posten.

Lena Ander, generalsekreterare för NMC Nätverket för hållbart företag

Vem vill du se som efterträdare till Åsa Romson?
– Från näringslivets håll finns två lämpliga personer för posten som miljöminister. Per Bolund och Isabella Lövin skulle båda passa bra. Per Bolund för att han har ekonomiskt kunnande och förståelse för hur hållbarhetsfrågor hanteras inom näringslivet. Han är bra på att samarbeta med näringslivet och lyfter även in sociala frågor. Isabella Lövin är också en lämplig kandidat till miljöministerposten då hon är bra på att uppnå resultat. Hon driver även arbete med de globala utvecklingsmålen inom näringslivet och hållbarhetsfrågor internationellt.

160509silva

Paulo Silva, seniorkonsult på New Republic och MP-kännare med förflutet som bland annat språkrörens stabschef

Vem tror du blir ny miljö- och klimatminister?
– Det mest troliga är att Isabella Lövin vill ha den posten. Hon har djupa kunskaper i sakfrågorna. Hon är en väldigt kompetent person som varit mycket populär i partiet under lång tid. Hon är beprövad och starkt engagerad i utrikes- EU- och på biståndspolitik samt i hållbarhets- resursfrågor.

Statsminister Stefan Löfven informerade nyss att Regeringsbildning ska ske efter Mp:s kongress. Kommentar?
– Det är inte bara Miljöpartiet som behöver en nystart – utan även Socialdemokraterna, ja, hela Regeringen. Vi kommer att få se rejäla omförhandlingar om ministerportföljerna och det är troligt att vi kommer att få se flera nya ministernamn. Det är svårt att gissa hur det kan tänkas se ut, men troligt är att personer med tyngre erfarenhet kan tänkas göra comeback. Exempelvis är det fullt rimligt att tänka sig att tidigare språkröret Peter Eriksson som har tung bred erfarenhet tar någon form av ministerpost.

160509goldmann

Mattias Goldmann, vd på Fores och ”Mäktigast i Hållbarhetssverige”

Vem tror du kommer att efterträda Åsa Romson som klimat- och miljöminister?

– Jag tror att Isabella Lövin kommer att växla upp och bli ny miljöminister, men att Margot Wallström nu officellt kommer att få rollen som vice statminister.

Vem vill du helst se på posten?

Jag önskar att regeringen har modet att lyfta blicken och välja den som är mest lämpad oberoende av om hen är miljöpartist eller socialdemokrat – eller har helt andra ingångar än lång och trogen tjänst åt något av regeringspartierna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.