Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Venedig under vatten

Publicerad: 10 December 2008, 08:40

Kanalernas stad Venedig är blötare än vanligt. Ett rekordhögt vattenstånd har förvandlat St Markusplatsen till en insjö och stoppat turistkommersen i den älskade staden.


Vattennivån i Venedig är den högsta på 20 år. Invånare och turister har de senaste dagarna kunde ses vada i knähögt vatten i de smala gränderna. Över Sankt Markusplatsen går det att åka båt.

Stadens berömdas duvor har fått söka skydd på hustaken istället för att ockupera torget. När högvattnet var som högst låg det på 156 centimeter över det normala, långt över den ordinarie högvattensgränsen på 40 centimeter.

Ironiskt nog stoppade vattenståndet även stadens egna vattenbussar eftersom deras påstigningsplattformar var översvämmade. Hittills har dock inga rapporter kommit om skador på stadens många arkitekturhistoriska landmärken.

Översvämningen har dock åter väckt debatten om behovet av att bygga klart flyttbara vattenbarriärer till skydd för staden. Ett barriärsystem är under konstruktion sedan flera år. Det kallas Moses efter mannen om sägs ha delat Röda havet. Systemet beräknas vara färdigt till 2011.

Petter Lobråten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.