Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Venezulansk satellit tagen i drift

Publicerad: 30 oktober 2008, 08:56

Venezuela har fått sin första TV-satellit, Venesat-1 eller populärt ”Simon Bolivar”. Satelliten kommer att distribuera TV, radio och Internet till Venezuelas invånare, som finns spridda över ett otroligt stort område.


Venezuela har förklarat att satellitens resurser också kan delas med övriga länder i Sydamerika. Täckningsområdet sträcker sig från mellersta Mexiko ned till Chile. Satelliten sköts upp av Kina och markstationen i El Sombrero, söder om Caracas, är också byggd av kineserna.

Inskriptionen över ingången till kontrollcentralen lyder ”Fäderneslandet, socialismen eller döden”. Det är passande, nu när Kina desperat letar allierade i länder där de mänskliga rättigheterna är hotade eller på väg att försvinna helt. Kinas expansion i Afrika har till exempel inte setts med blida ögon. Här ser de nu ett gyllene tillfälle att rida på president Hugo Chavez intressen att sprida sin moderna form av kommunism över Sydamerika och dessutom ta betalt för det. Chavez behöver det här eftersom hans popularitet är på väg ned. Projektet har dock dragit på sig kritik internt i landet eftersom man anser att de 406 miljoner dollarna förmodligen skulle göra bättre nytta om de användes till att hjälpa den fattiga befolkningen, reparera vägnätet, eller bekämpa den galopperande brottsligheten.

Den venezuelanska regeringen har meddelat att satelliten inte kommer att ha några militära användningsområden, men vad skulle hindra försvarsmakten att använda ett par kanaler för sig själva? Det finns antagligen några över.

Sannolikt hamnar Venezuela snart på listan över länder som manipulerar och censurerar tillgången till Internet, där Kina för tillfället intar en icke så hedrande förstaplats.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.