Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Verktyg för effektivare elmotorer tog hem priset

Publicerad: 6 Februari 2009, 08:13

Att bygga elmotorer har blivit lättare tack vare KTH-forskning. Innovatörerna belönas med Startup-priset på 50.000 kronor.


Att bygga elmotorer är lätt. Att bygga effektiva, energisnåla och rätt dimensionerade elmotorer till allt från skruvdragare till hybridbilar är svårare. Forskarna Juliette Soulard och Stephan Meier har utvecklat verktyget Emetor som ska underlätta utvecklingen.

Arbetet har varit så framgångsrikt att de i går vann entreprenörsprogrammet Startup arrangerat av inkubatorn Sting, KTH Innovation och Innovationsbron Mitt.

– Att vinna var väldigt oväntat, själv hade jag inte vågat tro på det. Startup har gett oss en otrolig energi och kraft att gå vidare med vår produkt och först ska vi genomföra en ordentlig marknadsundersökning, säger Juliette Soulard, när hon tillsammans med Stephan Meier tog emot priset från Tomas Nygren på Innovationsbron Mitt.

De håvar in priset på 50.000 kronor.

Emetor är ett webbaserat program för lärande. Genom att ange önskade parametrar ger programmet förslag på förbättringar.

– Har du alla dimensioner på din maskin tecknar programmet ett första utkast av vilka prestanda du kan förvänta dig, säger Juliette Soulard.

Det hela rör sig om en iterativ process. En parameter kan vara hur motorn lindas.

– Det är ett typiskt fall, här beror det på vilken spänning du har tillgång till och vilket varvtal du vill uppnå, säger Juliette Soulard.

Men Emetor är ingen "Professor Balthazar-maskin" som gör allting åt användaren.

– Du måste vara försiktig och det gäller att ha koll, programmet gör inte allt åt dig, säger Juliette Soulard.

Flera industriföretag har deltagit i utvecklingen av Emetor genom Kompetens Centrum i Elkraftteknik. Nu utvärderas resultatet av bland annat Husqvarna och ITT Flygt.

I motiveringen till priset för Bästa Startup-projekt skriver juryn: ”För en lösning som kan bli en central del i hanteringen av klimatproblematiken, kopplat till en tydlig och realiserbar affärsidé, och till ett team med brant lärkurva och stor potential.”. Stings affärscoach och jurymedlem, Raoul Stubbe, är entusiastisk.

– Potentialen är enorm, sparar man energi i paritet med den potential som finns i mjukvaran motsvarar det ganska många kärnkraftverk i Europa, säger han.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.