Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Verktygstips: Den digitala miljöarbetaren

Publicerad: 9 juni 2010, 11:07

Nu börjar miljöarbetet integreras i affärssystemen. Svenska affärssystemleverantören IFS är tidigt ute med sin IFS Eco-Footprint Management. Är miljöexperternas tid ute tro?


Ett affärsystem kan liknas vid IT-navet kring vilket ett företags ekonomiarbete genomförs. Nu vill IT-företagen som tillverkar affärssystem gå bortom ekonomiarbetet och också integrera miljöarbetet. Den svenska affärsystemleverantören IFS är tidigt ute och lanserade redan förra sommaren sitt verktyg IFS Eco-Footprint Management.
– De som använder vårt affärssytem vet redan idag exakt vad deras produkter består av, hur deras processer är uppbyggda, vilka produkter som går genom vilka maskiner och så vidare. Det vi gör med Eco-Footprint Management är att vi använder den redan befintliga informationen och kopplar den till miljökostnader istället för traditionella ekonomiska kostnader, säger produktchefen Pär Hammarström.

Då informationen
från företagets produktion delas upp i miljökostnader kan man till exempel se utsläpp från olika produkters produktion, exakt vilka kemikalier och råvaror som byggs in i produkten, vikt, transporter och så vidare.
– Det man får ut är en hyfsat djup miljöproduktdeklaration. Eller en enkel livscykelanalys, berättar Pär Hammarström.

Miljöproduktdeklarationen, som snabbt går att ta ut på företagets samtliga produkter, innehåller informataion om allt från material, utsläpp, energianvändning, "global warming-potential", surt regn-potential, övergödnings-potential, vattenfotavtryck, avfallshantering, andel förnybar och icke förnybar energi och så vidare.

Pär Hammarström jämför sin produkt med det väletablerade verktyget för livscykelanalyser – GaBi – och konstaterar att att IFS Eco-Footprint Management är betydligt med lätthanterligt.
– Med GaBi blir det lätt ett projekt – då tar det tre månader att göra en livscykelanalys på en produkt. Syftet med Eco-Footprint är att man snabbt ska kunna slå ut det här på allt i organisationen – och att man därmed alltid har tillgång till snabba beslutsunderlag.

En annan skillnad är enligt Pär Hammarström att Eco-Footprint när det väl är installerat ska kunna användas av folk som inte är miljöexperter.
– Alla ska kunna se konsekvenserna av dagliga förändringar. Man ska inte behöva gå till en miljöexpert vid varje beslut som fattas, lika lite som att man ska behöva gå till ekonomiexperterna på ekonomiavdelningen varje gång man vill göra något, säger han.

Efter att han försökt sälja Eco-Footprint i ett år tycker Pär Hammarström att många miljöchefer verkar sakna förmåga att strukturera sitt arbete.
– Miljöchefer saknar ofta helt systematik i sitt arbete. De använder vertyg som inte håller måttet, till exempel Excel, och gör på så sätt sig själva oumbärliga.
Miljöcheferna är enligt Pär Hamamrström också de minst entusiastiska till Eco-Footprint inledningsvis.
– De verkar känna sig hotade och tänka "vad ska jag göra nu då?". Men det är förstås helt fel sätt att resonera, miljöcheferna behövs i allra högsta grad för att sätta upp reglerna i systemet och för att driva igenom faktiska miljöåtgärder på företagen.

För att använda IFS Eco-Footprint Management krävs att företaget redan arbetar med affärssystemet IFS Applications – vilket runt 2000 företag också gör idag. Kostnaden, om ditt företag redan använder IFS affärssystem, beror sedan på företagets storlek.
– Men det handlar inte om några jättesummor. För ett stort företag med runt 15 000 anställda kan det handla om mellan 1 och 2 miljoner kronor. För ett mindre företag kan det räcka med 150 000 till 200 000 kronor plus tillkostnader.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.