Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Verktygstips: Det nya vatten-nätverket för textil- och läderföretag

Publicerad: 13 september 2010, 11:58

Sweden Textile Water Initiative är nu bildat. Gå med om du vill ta tag i vattenfrågorna på ditt företag och bidra till de nya riktlinjerna för vattenanvändning.


Ett tjugotal svenska textil- och läderföretag inom detaljhandeln har nu gått samman och bildat Sweden Textile Water Inititative, STWI.

Namnet är snarlikt vatteninstitutet SIWI, som varit med och startat initiativet och kommer att bidra med kunskap.

– Det är ett initiativ där vi kommer att tillsammans i en lärandeprocess ta fram riktlinjer för vattenpåverkan i vår produktion, säger Sofie Gunolf, vd på Indiska, till Miljöaktuellt.

Initiativet ska pågå under två år. Riktlinjerna gäller produktionen i länder som Indien, Kina och Bangladesh. Det kan handla om både en minskad vattenåtgång och en minskad påverkan på vattenmiljöer.

Vi bildandet var 24 företag med i STWI och fler är välkomna.

– Vi sitter alla på olika kunskap och vi har också samma vattenpåverkan i vår produktion. Ju fler vi är desto större påverkan har vi i samhället, säger Sofie Gunolf.

Hittills har STWI haft två möten. Vid det ena deltog Bo Mattiasson från Institutionen för Bioteknik vid Lunds universitet som berättade om en studie man gjort om miljöanpassad hantering av slam från textilindustrier.

Arbetet ska bedrivas i fyra grupper som ska jobba väldigt konkret med följande frågor:
1. Produktionspåverkan av färgning, blekning och tvättning
2. Tillverkning av textil och läder
3. Betydelsen av materialval
4. Hur man kan påverka lagstiftningen i bland annat Indien, Kina och Bangladesh.

Förutom gruppernas egna möten ska det hållas fyra gemensamma möten årligen.

– Nu kommer grupperna att formeras och undersöka vilka kunskaper som kommer att behövas. SIWI kommer sedan att tillsätta de resurser och den kunskap som behövs, säger Sofie Gunolf.

Från företagen deltar ansvariga inom alltifrån produktion till miljö och CSR. Antalet representanter per företag varierar.

Intresserade kan kontakta projektledaren Jan Peter Bergkvist på mejladress janpeter.bergkvist@sleepwell.nu, telefon 0766-33 68 68.

Här är deltagarna i STWI:
acne
filippa K
Fjällräven
gant
Gekås
gina tricot
haglöfs
hemtex
Ikea
Indiska
Kappahl
Lindex
MQ
Nilsson Group
Nyblom och Kollén
Odd Molly
Procurator
Redcats nordic (Ellos)
RNB
SIWI
TPC trading
Weekday
WESC
Åhléns

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.