måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vertikal vindturbin effektivare än propeller

Publicerad: 16 januari 2009, 10:53

Måste vindkraftverk vara höga pelare som står upp? Inte alls, anser brittiska ETI.


De senaste olyckorna med vindkraftverk och helt enkelt det faktum att generatorn befinner sig i toppen på en 100 meter hög mast, gör att man har funderat på om det finns något bättre sätt. Och det gör det, enligt det brittiska konsortiet Energy Technologies Institute (ETI) som nu får 20 miljoner pund av brittiska regeringen att satsa på nya vindkraftprojekt. Gruppen NOVA Project (Novel Offshore Vertical Axis) vill utveckla en 9 megawatts vindturbin med vertikala vingar och får pengar för att undersöka tillämpligheten med denna unika konstruktion, som kommer att bli tåligare och stabilare än dagens propellervarianter. Underhållet kommer dessutom att bli enklare.

Wind Power Limiteds Aerogenerator. Bild: Grimshaw Architects

ETI är inga småspelare, utan består av ett antal kraftfulla privatföretag, som BP, Caterpillar, EDF Energy, E.ON, Rolls-Royce och Shell. NOVA-projektet är ett konsortium som leds av OTM Consulting och består av ett antal brittiska universitet, Wind Power Ltd., James Ingram Associates och de engelska forskningsinstitutionerna CEFAS och Qinetiq. En sak är säker: när Qinetiq är med brukar det hända saker.

Det är NOVAs avsikt att man ska kunna generera så mycket som en gigawatt med vindkraftverk på haven kring Storbritanniens kuster år 2020. Det är i stil med ett kärnkraftverk.

Denna märkliga, V-formade skapelse kommer at bli 144 meter hög och generera 9 MW vilket är ungefär tre gånger spå mycket som ett konventionellt kraftverk av samma storlek. Med den här typen av turbin skulle man kunna man eliminera flera tusen planerade kraftverk och ändå nå upp till brittiska regeringens vindkraftsmål. Och den här modellen är bara en i raden av nytänkande inom vindkraftsektorn.

Ett av problemen med vindkraftverk på stång är att växellådan och generatorn befinner sig högt upp och är svåra att nå. För att vara säker på att traditionella vindkraftverk alltid är vända mot vinden måste det finnas vridmotorer och vindmätare. Med vertikala vingar kan vinden blåsa från valfri riktning. När man bygger traditionella vindkraftverk allt större blir belastningen på bladen allt mäktigare. Kraften som trycker ihop bladen när de är på väg upp är enorm och i praktiken begränsar detta kraftverken till cirka 6 MW och en höjd på 200 meter. Gör man dem större än så minskar effektiviteten. Bladen blir helt enkelt för tunga.

Med Aerogenerator hamnar masscentrum längst ned, vilket är enklare ur konstruktionssynpunkt. ”Flygplansvingarna” på bladen fungerar som bärplan och skapar en lyftkraft som får hela konstruktionen att snurra med cirka 3 varv per minut. Oavsett hur stor man gör den hamnar masscentrum i botten, till skillnad från traditionella kraftverk, där all massa hamnar i toppen.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev