Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vestas sparkar 3.000 anställda

Publicerad: 26 oktober 2010, 07:02

Svag europeisk efterfrågan tvingar vindkraftbolaget Vestas till drastiska nedskärningar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Danska Vestas, världens största tillverkare av vindkraftverk, sparkar 3.000 anställda på grund av den svaga utvecklingen på den europeiska marknaden. Hårdast drabbas anställda i Danmark.

– Det handlar bara om en sak: konkurrenskraft, sa Vestas VD Ditlev Engel under en presskonferens på tisdagen och framhöll betydelsen av att finna rätt balans mellan orderingång och antal anställda.

– Osäkerheten på den europeiska marknaden under 2011 är väldigt stor.

Även i år har marknaden utvecklats sämre än förväntat. Den överkapacitet som bolaget haft i Europa har tidigare inte uppfattats som ett problem, snarare tvärtom, eftersom efterfrågan väntats öka.

Nu planerar bolaget att lägga ner ett antal fabriker, främst i Danmark där "kostnaderna är högst". Även administrativa jobb kommer kapas i ett antal europeiska länder. Kostnaden för nedskrivningar av fastigheter, anläggningar och utrustning beäknas uppgå till 140-160 miljoner euro, vilket kommer att belasta fjärde kartalet som en engångskostnad.

Under tredje kvartalet backade bolagets vinst med en fjärdedel, till 126 miljoner euro. Under senaste året har Vestas aktie rasat med 40 procent på Köpenhamnsbösen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News