Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vestas tar sig an långsamma vindar

Publicerad: 24 september 2010, 07:58

Danska Vestas har fått sin första order på företagets V112-turbin, specialdesignad för att prestera väl i låga vindhastigheter.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

En ny generation vindkraftverk är på väg. Tidigare i veckan presenterade General Electric (GE) två nya turbiner som ska öka effektiviteten vid låga vindhastigheter. Och igår meddelade alltså Vestas att man fått en första order på företagets V112-turbin.

Det är tyska vindkraftutvecklaren PROKON som har beställt 17 turbiner till sitt Krackow-projekt i Mecklenburg-Vorpommern. Enligt Vestas kommer turbinerna att levereras i slutet av 2011 eller början på 2012.

Hans Jörn Rieks, vd på Vestas Central Europé, säger att turbinerna kommer att passa bra på platsen, där vindarnas medelhastighet ligger på relativt låga sju meter per sekund.
– V112-3.0 MW uppfyller PROKON:s specifika behov för detta projekt, och kommer att leverera en mycket hög energiproduktion till låg kostnad, säger han till BusinessGreen.

Vestas
hyser stora förhoppningar om att den nya 3-megawattsmodellen kommer att leda till en ny våg av beställningar, och det ryktas redan om en potentiell turbinorder på en gigawatt.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.