Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vetenskap dödar!

Publicerad: 14 oktober 2008, 11:03

Haha! Nu fick vi dig. Du tror att det här ska handla om vapenforskning eller Nordkorea, men istället handlar det om något så harmlöst som grundforskning om universums ursprung. Om observationer. Du förstår nog att det handlar om LHC-experimentet vid CERN. Fast inte så mycket om vad det går ut på, som vad det inte går ut på.


Samhället lider av ett massivt vetenskapsförakt. Föraktet grundläggs i skolan och när ungdomarna väl blivit av med den sunda kunskapsgrund de egentligen är berättigade, fortsätter massmedia att knacka ut det sista vettet ur skallen på dem med Big Brother, Idol, sport och såpoperor. Det visas inte minst av det utbud av läsmaterial som finns tillgängligt för den vanliga människan.

Ser man på ämnessammansättningen i våra två vanligaste dagstidningar Metro och City är vetenskapen reducerad till ett så litet segment att det knappt syns. Jag har räknat sidor i de båda tidningarna under så lång tid att medelvärdet stabiliserats. Här är den nakna sanningen(klicka på bilden för större format).

De fem första segmenten (medurs) är uppenbarligen det som intresserar människor mest, och därför det som dagstidningarna skriver mest om. Den innersta ringen visar värdena i antalet sidor i Metro, mittringen Stockholms City och den yttersta ringen är värdena summerade, i procent. Underhållning, mat och resor toppar i båda tidningarna med en sammanlagd andel på 31%. Därnäst kommer spel och sport med 17%. Kändisar, mode och trender kommer på tredje plats med 12%. Sedan sjunker andelarna och vetenskap och teknik hamnar på ynka 1,4%. Med vetenskap menas här vetenskap med någon verkshöjd, inte enkla fakta som att en katt alltid kommer ned på fötterna eller att 70% av befolkningen tittar på sporten på lördagskvällarna.

Pressbyråns utbud speglar antagligen det som folk vill ha, allt annat skulle vara oekonomiskt. Där finns både lätt och tung vetenskap och elektronikkonstruktion, som har de tunnaste segmenten. Notera att porr ligger på sjunde plats och spel och sport på femte, medan samma ämnen hamnar på tionde respektive andra plats i de svenska dagstidningarna. Medelsvensken är alltså mindre intresserad av sex än världsmedborgaren, men betydligt sportfånigare. Mat och underhållning toppar dock båda utbuden.

Av de totalt 2421 publikationer som kan köpas eller beställas i Pressbyrån fördelar sig ämnena som i bilden ovan, indelade på ungefär samma ämnesgrupper som för dagstidningarna. Underhållning mat och resor håvar dock bara in 22% jämfört med dagstidningarna. Därnäst kommer mode, livsstil och damtidningar med 16% följt av bilar och flyg som får 15%. Vetenskap, både tyngre och lättare uppnår bara 1,4% och räknar man tung vetenskap (Scientific American och liknande) orkar siffran bara upp till 0,37%. Elektronikkonstruktion ligger något högre, med 0,58%. Är det inte märkligt att kungafamiljernas kärlekstrassel och de själlösa popartisternas kokainaffärer väger drygt 10 gånger tyngre än naturvetenskaperna?

Och då har jag bara skärskådat vetenskap. Hade jag tagit till exempel desktop publishing hade resultatet blivit i princip noll.

Vad kämpar vi emot på T360? Större delen av de här ringdiagrammen, faktiskt. Eller för att nu citera vår svenske syntfarfar Ralph Lundsten: "Vi använder hela skogar varje dag till att sprida vinklat nonsens."

Tog sitt liv för ovetenskapen

En sextonårig indisk flicka tog sitt liv sedan hon skrämts av mediernas rapportering om att LHC-experimentet, upphaussat som ”Big Bang-experimentet”, skulle kunna medföra världens undergång. Det var ett par dagar innan Large Hadron Collider skulle köras igång i september 2008. Dagarna innan hade flera indiska nyhetskanaler spekulerat i risken för att världen skulle gå under när partikelkrossaren LHC sattes igång.

Men det var ju i Indien. Där är de inte särskilt välutbildade? Eller?

”I morgon dör vi mamma!”

Barn i Stockholm kom vid ungefär samma tid gråtande till skolan av rädsla för att experimentet skulle förinta jorden efter att Aftonbladet skrev om hur Jorden kunde uppslukas i ett svart hål när LHC sattes igång. Andra barn har skickat vad de trodde vara det sista SMS-et till sina förändrar, åter andra har fått tala med psykologer.

Vilka är det som ska tala med psykologer? Journalisterna på Aftonbladet och våra svenska skolpolitiker.

Forskarna vid CERN har emottagit hotbrev och dödshot från korkade människor som tror på allt det dumma som skrivs i media och både saknar utbildning och förmåga att bedöma rimligheten i en upplysning. Det är förmodligen samma människor som tror att de ständigt blir erbjudna miljoner dollar av välvilliga personer i Nigeria.

Det är vår uppgift här på T360 att rehabilitera CERN och beskriva den goda partikelforskningen.

Fusionskraften

Ett annat ämne som fått utstå smälek är fusionskraften, där alla hatgrupper dömer ut det och bara talar om nya problem med lagring av radioaktivt avfall, trots att det inte blir några större mängder sådant. En fusionsreaktor som tappar kontrollen dör ut inom några mikrosekunder. Den är full med vätgas (nåja, några gram) och det tyngsta ämne som deltar i reaktionen är helium, som inte ens är reaktivt utan ventileras ut som skräp.

Istället kan fusionskraften innebära frihet från fossila och fissila bränslen, aka frihet från arabvärlden, utan spillprodukter. En sant ekologisk energikälla.

Man kan givetvis tvista om huruvida kullagret var bra för världen, eftersom kullagerkulor ingår i splitterbomber, men en tekniker ser det inte så. Han är satt att lösa en uppgift, att få en axel att rotera friktionsfritt, och när han löst den har han löst den.

Alfred Nobel, den störste av alla tekniker, var pacifist och ansåg att dynamiten var så fruktansvärt kraftfull att den aldrig skulle kunna komma till användning i krig. Ingen skulle väl vara så dum att han använde sånt mot sina medmänniskor? Hej, vad han bedrog sig. Det förringar väl inte Nobel som tekniker? Det förringar snarare politikerna som startade krigen.

När Marconi just uppfunnit radion och experimenterade med morsesändningar i Italien var det massor av folk som skickade brev till italienska regeringen och krävde att Marconis experiment skulle stoppas för "jag känner varje morsetecken bränna som eld i mig". De första anti-radio-töntarna hade talat. Idag är det ingen som bråkar om rundradion eller TV-sändarna. Men på senare tid har ovetenskapen börjat bre ut sig igen, eftersom den svenska skolan blir allt sämre på att lära ut vetenskapshistoria, och de elöverkänsliga får allt mera stöd i slafs-media. När jag stöter på en sån brukar jag jogga dem i radioteknik och som vanligt vet de inget alls.

Riktiga tekniker tvistar dock aldrig, för de rättar sig efter räknestickan, vars resultat är oomtvistliga. Det är politiker och fanatiker som tvistar, men dem hoppas jag vi ska slippa vända oss till i den här publikationen. Annars kan jag skriva massor om elöverkänsliga och folk som tror att de har en sändare inopererad i hjärnan.

Men det ska bli värre.

Svenska skolan och andra villoläror

Det är inte ens osant att ungdomar går ur grundskolan utan att kunna subtrahera eller läsa högt flytande. Många kan inte ens hålla i en penna på rätt sätt. Varför håller du och jag (alltså de som gick ur skolan på 70-talet, då, när skolan fungerade) i pennan som man gjort sedan romartiden? För att det är något bra med metoden. Den har utvecklats under 2000 år för att den är bekväm och medger långa arbetspass. Därför kastar skolan detta överbord och numera håller ungarna i pennorna i någon slags krampaktigt spindelgrepp. Det är inte bara obekvämt utan dessutom tröttande. Nej, nej, ungarna ska inte tvingas till något de inte själva vill.

Varför stavar svensklärarna som femåringar (för att inte tala om mattelärarna)? För att det inte spelar någon roll. Den vanligaste kommentaren när man, dum som man är, på ett föräldramöte påpekar det usla språket i skrivelser från skolan, får se en lärare som ytterst lång i ansiktet förkunnar: ”Men det går ju att begripa ändå!”

Ovetenskap på hög nivå

Det här är varken första eller sista gången folk begår självmord när någon talat om för dem att världen går under på torsdag, eller den 7:e januari eller om tre år. Och sen när världen inte gick under, förångas profeterna av skam och man hör aldrig mera talas om dem. Självmordssekter finns det gott om och självutnämnda profeter som förutspått världens undergång finns det många exempel på. 39 medlemmar i UFO-sekten Heaven’s Gate i USA tog 1997 sitt liv efter att de inbillats att deras själar skulle överföras till det stora UFO som följde efter kometen Hale-Bopp in i solsystemet.

Vi sjunker allt djupare ned i New Age-mystiken. Eller magnetarmband. Eller scientologi. Eller homeopati. Eller helande kristaller.

Så egentligen kan man sammanfatta det som: Vår usla skola dödar.

Epilog

Månn ädlare att lida och fördraga ett bittert ödes styng och pilar
eller att ta till vapen mot ett hav av kval och göra slut på dem med ens?

Låt oss vara sakliga

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.