Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vetorätten ger dyrare vindkraft

Publicerad: 6 december 2010, 10:58

Kommunernas vetorätt stoppar mängder med vindkraftetableringar. Resultatet är dyrare vindkraft, menar Svensk Vindenergi.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Det kommunala vetot mot vindkraft har har hittills stoppat 380 vindkraftverk med en samlad effekt på cirka 1000 MW. Ytterligare 750 verk med en samlad effekt på 2000 MW hotas. Redan stoppade och nu hotade etableringar skulle kunna producera minst 7,5 Twh förnybar el. Det hävdar branschorganisationen Svensk Vindenergi som stödjer sig på en enkätundersökning bland organisationens medlemsföretagen.

De nya reglerna för etableringar har gjort det svårare att bygga vindkraft i goda vindlägen. Det menar 76 procent av de 23 vindkraftprojektörer som svarade på enkäten.

– Kommunerna bör ha ett stort inflytande men det är inte rimligt att de har vetorätt mot utsläppsfri vindkraft, något de inte ens har mot utvinning av fossil energi som olja och gas, säger Annika Helker Lundström, vd, Svensk Vindenergi, i en kommentar.

Många av de stoppade projekten ligger i områden som pekats ut av kommunerna som lämpliga. Nu ändrar många kommuner planerna och tar bort områden med goda vindlägen, enligt Svensk Vindenergi. Projektörerna tror att vetorätten kommer att användas oftare framöver.

– Sverige har mycket goda förutsättningar att producera el från vindkraft till låga kostnader. Men om vindkraften inte får byggas i goda vindlägen blir den dyrare, vilket i slutändan höjer elräkningen för konsumenterna, kommenterar Annika Helker Lundström.

Kommunerna ska ha ett stort inflytande över vindkraftbesluten, menar organisationen. Men formerna för inflytandet måste förändras och kravet på tillstyrkande måste bort. Om kommunernas remissyttranden kring en etalbering inte stöds av miljöbalken bör regeln om kommunernas veto ersättas med en återinförd bygglovsplikt, menar Svensk Vindenergi.

– Först med en sådan förändring får vi den förenklade och rättsäkra tillståndsprocess för vindkraft som regeringen ville uppnå, säger Annika Helker Lundström.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.