Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vi behöver en finansiell revolution för klimatet

Publicerad: 4 september 2019, 09:52

Rolf Lindahl, talesperson för klimat och energi på Greenpeace.

Foto: Greenpeace

DEBATT. Det senaste året har tre lika avgörande som dramatiska rapporter om tillståndet i världen presenterats av internationella vetenskapliga paneler. Den övergripande slutsatsen står inte att finna i själva rapporterna, men är ändå helt uppenbar: om vi inte ändrar nuvarande pengaflöden kommer finansbranschen att driva världen mot undergång. Det skriver Rolf Lindahl, Greenpeace talesperson för klimat och energi.


Vi har inte tid att vänta på att börsmäklarna ska hoppa av fossiltåget just innan det kraschar. Vad som måste till är att växla spår och staka ut en helt ny kurs. En finansbransch som agerar inom hållbarhetsmålen och de planetära gränserna, inte som idag då man tänjer på och överskrider dem.

I oktober förra året presenterade FN:s klimatpanel specialrapporten om 1,5 graders uppvärmning. Rapporten visade på de förödande konsekvenserna i form av dominoeffekter för ekosystemen om temperaturökningen tillåts närma sig 2 grader. Rapporten gjorde det tydligt att världen står på att hela samhället skyndsamt och utan undantag måste ställa om för att undvika de allra värsta effekterna av den globala upphettningen. Helt avgörande är att användningen av fossila bränslen upphör. Redan 2030 måste utsläppen från fossila bränslen enligt IPCC halveras för att vi ska klara att hålla oss under 1,5 grader.

Sex månader därefter kom IPBES larmrapport om läget för den biologiska mångfalden. Av åtta miljoner arter hotas mellan en halv och en miljon arter av fullständig utrotning. Markanvändning och klimatförändringar är viktiga anledningar till den hotande massutrotningen.

Och för några veckor sedan kom den senaste specialrapporten från FN:s klimatpanel. Rapporten har kopplat ihop människans markanvändning med klimatförändringar och gör det tydligt att köttkonsumtion och skogsskövling är två stora bovar i rådande klimatkris.

Rapporten förebådade på ett närmast kusligt sätt de skogsbränder som nu drabbar Amazonas regnskog. Regnskog huggs ner och bränns upp dagligen världen över och industriellt jordbruk står idag för 80 procent av den globala skogsskövlingen. Den dramatiska ökningen av skogsbränder i år har en tydlig koppling till president Bolsonaros regerings systematiska nedmontering av regelverk och institutioner, som har haft som uppgift att övervaka och skydda den brasilianska regnskogen.

Utländska investerare har ett enormt inflytande över utvecklingen i Amazonas. Banker och investerare spelar en avgörande roll genom investeringar i eller utlåning av miljarder dollar till sojaodling eller boskapsskötsel vars verksamhet vi ser följderna av i dagens bränder.

Medan Arktis is smälter och Amazonas skogar brinner fortsätter kapitalet att flöda in i bolag som driver på global upphettning, skövling av skogar och massutrotning av arter.

Den globala finanssektorn är navet som upprätthåller och förvärrar den kris för klimatet och ekosystemen vi befinner oss i. Men det är också så att samma finanssektor är själva nyckeln, som kan ta oss ur den rådande krisen. Finanssektorn måste tvingas att gå från att vara en del av problemet till att bli en viktig del av lösningen.

Så länge vi har statliga pensionsfonder och en finansbransch som smörjer fossilindustrin och vars huvudsyfte är att generera maximal avkastning kommer de hållbarhetsåtgärder som genomförs endast att utgöra fernissa i förhållande till den totalrenovering av hela skutan som behöver utföras.

Enligt Parisavtalet har Sverige och världens länder förbundit sig att ”göra finansiella flöden förenliga med en väg mot låga växthusgasutsläpp och en klimatmässigt motståndskraftig utveckling”. Tvingande lagstiftning kommer förr eller senare men för varje dag vi väntar förlorar vi handlingsutrymme och åtgärderna kommer att bli mer drastiska och kännbara ju längre vi skjuter problemen framför oss.

Vad som behövs är en finansiell revolution som förhindrar att aktörer tjänar på att exploatera och upprätthålla dagens ohållbara system. Vad som behövs är en modig svensk regering som tar sig själv på orden och ser till att vi slutar investera i det som förstör vår planet.

Regeringen måste nu gräva där den står och skyndsamt, senast under denna mandatperiod, slå fast en handlingsplan för en fossilfri och hållbar finanssektor som agerar i överensstämmelse med riksdagens klimatmål, klimatavtalet från Paris och FN:s globala hållbarhetsmål.

Klimatet är vår tids ödesfråga. Vi behöver systemförändringar för att förhindra klimatförändringarna.

Rolf Lindahl,
talesperson klimat och energi, Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.