Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Vi förutsätter att regeringen bjuder in till diskussion om insamlingsansvaret”

Publicerad: 29 Mars 2016, 05:40

Foto: Riksdagen

DEBATT/SLUTREPLIK Eventuella förändringar måste få en bred förankring och långsiktighet, skriver Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Katarina Luhr (MP) och jag är eniga om att mer behöver göras för att återvinna och effektivisera materialflöden (Aktuell Hållbarhet, 22/3). Det var därför som Alliansregeringen skärpte kraven på producenterna för förpackningar och tidningar, både vad gäller service, samråd med kommunerna, vilka miljömål som ska nås och dessutom skärpte tillsynen så att alla tar sitt ansvar.

Luhr menar att bara kommunerna får allt ansvar så kommer allt bli bättre, men några belägg för detta presenterar hon inte.

Jag vet inte om de tiotusentals Stockholmare som drabbades av sopkaos i början av året skulle hålla med om att bara kommunalpolitiker, i detta fall just Luhr och hennes kollegor, får ansvaret blir allt bättre. I sin replik lyfter hon även problemen med grovsophantering. Även här ett område som kommunerna till stor del redan har ansvar för. Så kanske skulle Katarina Luhr lägga lite mer tid på att lösa de problem som hon redan har ansvar för, innan hon utökar sin portfölj.

Centerpartiet har en bred agenda för en mer cirkulär ekonomi och grön skatteväxling. Vi vill bland annat förbättra insamling av kläder och textil, förbjuda mikroplaster i hygienprodukter och införa en skatt på förbränning av avfall. Där de rödgröna ser lösningen i mer regler och större offentliga monopol, tror vi på eget ansvar, mångfald, konkurrens, marknadslösningar och utveckling. Det är en viktig skillnad mellan oss och Miljöpartiet.

Därför var vi inte förvånade men beklagar att Miljöpartiet och Åsa Romson (MP) i stället för att kräva att producenterna investerar i sitt system för att nå de skärpta målen valde att prioritera en kommunalisering. Så i stället för resultat väntar vi sedan 2014 på en utredning och därefter mer beredning i regeringskansliet. När och hur ett nytt system kan vara på plats är oklart. Lika oklart är det om det verkligen leder till mer miljönytta och inte bara mer administration och kostnader som i slutändan hushållen får stå för genom högre priser eller högre avfallstaxa.

Men vi ser fram emot att ta del av utredarens rapport och förutsätter att regeringen bjuder in till en bred diskussion med berörda parter och riksdagens partier om rapporten, så att eventuella förändringar får bred förankring och långsiktighet.

Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson Centerpartiet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.