Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vi har ett öppet arbetssätt”

Publicerad: 10 april 2015, 07:42

Miljöaktuellt har pratat med energiminister Ibrahim Baylan (S) om energikommissionen.


Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 april.

I onsdags höll energikommissionen sitt första gemensamma möte. Kommissionen, som består av ledamöter från de åtta olika riksdagspartierna, har fram till i januari 2017 på sig att lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken i Sverige

Energiminister Ibrahim Baylan, som är ordförande för kommissionen, berättar i en telefonintervju att det på mötet beslutades att fokus nu ska ligga på fyra områden: tillförsel, distribution, användning och marknader.

På nästa möte ska varje område få en särskild rapportör som ska se till att ordna exempelvis seminarier och workshops och låta ta fram rapporter.

– Tanken är att ledamöterna ska ha en väldigt aktiv roll, också mellan mötena. De ska utgöra ett nav för att kunna initiera debatter och diskussioner, både om det nuvarande läget inom energisektorn men också om framtiden, säger Ibrahim Baylan till Miljöaktuellt och tillägger:

– Jag vill på det sättet visa att vi har ett öppet, transparent arbetssätt där ledamöterna, oavsett om de sitter i regering eller opposition, jobbar med de här frågorna tillsammans.

En av de elva riksdagsledamöter som sitter med i kommissionen, Maria Weimer från Folkpartiet, gick inför onsdagens möte ut med kritik mot att regeringen ”spelat med dubbla kort”, detta i och med att flera centrala frågor lyfts ur kommissionens arbete, exempelvis elcertifikaten och effektskatten. Men Ibrahim Baylan menar att energikommission framför allt ska titta på den långsiktiga energiförsörjningen, samtidigt som det finns ett antal frågor som behöver dömas av i närtid.

– Vi kan inte lägga en våt filt på alla de utmaningar och möjligheter som finns här på kort sikt. Ta till exempel elcertifikaten. Här gjordes det upp redan under den borgerliga regeringen att vi ska ha en kontrollstation med tillhörande proposition under det här året vad gäller ambitionsnivån till år 2020. Det kan inte skjutas upp på grund av en kommission som ska jobba till 2017, säger han till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News