Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vi kan inte ropa halleluja än”

Publicerad: 17 mars 2015, 11:07

Så kommenterar Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, den nya utsläppsstatistiken som fått stort genomslag i pressen.


Ämnen i artikeln:

EkonomiKoldioxidUtsläpp

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 mars.

I går skrev Miljöaktuellt om utsläppsstatistiken från det internationella energiorganet IEA som visar att de energirelaterade koldioxidutsläppen inte ökade under 2014, trots ökad tillväxt, utan låg kvar på samma nivå som året före.

En ”välkommen överraskning”, anser IEA. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, håller med om det.

– Det är ont om goda nyheter, så man får ta vara på och njuta lite av dem som ändå kommer, säger han till Miljöaktuellt.

Thomas Sterner var samordnande huvudförfattare till ett av kapitlen i IPCC:s tredje delrapport som publicerades förra året och som går igenom olika åtgärder som kan minska utsläppen av växthusgaser. Han framhåller att det finns en fara i att övertolka eller misstolka utsläppsstatistiken från IEA och nämner tre saker som gör att det ännu är för tidigt att ”ropa halleluja”.

För det första, berättar Thomas Sterner, har utsläppen planat ut bara ett år, vilket betyder att stocken av koldioxid i atmosfären inte längre växer exponentiellt utan i stället linjärt.

– Om det skulle stanna på den här nivån skulle det fortfarande vara en jättekatastrof med minst tre fyra graders temperaturhöjning. Vi behöver minska utsläppen med två tre procent per år för att stocken ska stabiliseras.

För det andra har oljepriset spelat en viktig roll eftersom detta inträffade i fjol.

– Oljepriserna var rekordhöga, åtminstone fram till september. Sen har de fallit ordentligt. Det vore rätt osannolikt om det upprepas i år. Så det bör också begränsa vår optimism.

En tredje punkt som Thomas Sterner tar upp är att en hel del av de minskade koldioxidutsläppen beror på att man på vissa håll, bland annat i USA, gått över från kol till gas.

– Då får vi kraftigt ökande utsläpp av metan, som är en väldigt kraftfull växthusgas. Förmodligen har vi en starkt motverkande kraft där, men det finns inga data på det såvitt jag vet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

EkonomiKoldioxidUtsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.