Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vi kan tvingas till klimatmanipulering”

Publicerad: 4 mars 2013, 08:08

Artificiella vulkanutbrott, rymdspeglar och två mil höga skorstenar. Klimatmanipulering kan snart bli verklighet, menar ett forskarteam från Linköpings universitet.


Ämnen i artikeln:

ForskningKlimatmanipulering

Teknisk manipulering av klimatet, så kallad geoengineering, har gått från att vara en fråga forskarna knappt velat ta i, till att bli något som berör oss alla, skriver Svenska Dagbladet.

– Om läget ses som akut och tekniken finns tillgänglig är det inte otroligt att vi får se seriösa försök att använda den, säger Björn-Ola Linnér, klimatforskare vid Linköpings universitet.

Han är en del av ett nystartat forskarteam som nu drar igång studier i just klimatmanipulering. Ett kontroversiellt ämne, som FN:s klimatpanel så sent som 2007 uttryckte sin skepsis mot. Men nu börjar alternativen, och deras konsekvenser, att diskuteras på allvar.

Björn-Ola Linnér nämner alternativ som artificiella vulkanutbrott, rymdspeglar och koldioxiddammsugare. Ett av de mer seriösa förslagen handlar om att skicka upp svavelpartiklar i stratosfären för att sänka jordens temperatur.

– Det skulle gå att genomföra inom några år. Gamla artilleripjäser eller jetflygplan kan användas för att få upp partiklarna. En forskare skrev om två mil höga skorstenar, men det är kanske inte lika rimligt, säger Anders Hansson, tekniksociolog och också en del av forskarteamet på Linköpings universitet.

Ett annat alternativ är att skicka reflekterande speglar i omloppsbana runt jorden. Tyvärr är de minst riskfyllda teknikerna också de ”minst tillgängliga”. Men forskarna menar att man i alla fall måste överväga alternativen, om än som ett nödvändigt ont.

– Det verkar finnas en medvetenhet om det tragiska i att alternativen över huvud taget övervägs. Men klimatmanipulation kan bli något vi tvingas använda mot vår vilja, säger Victoria Wibeck, kommunikationsforskare som också ingår i teamet.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ForskningKlimatmanipulering

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News