Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vi måste övergå till en större del vegetarisk kost”

Publicerad: 25 april 2012, 09:43

Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, listar sju åtgärder som krävs för ett långsiktigt hållbart jordbruk.


Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenSvante Axelsson

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver i dag Naturskyddsföreningens Svante Axelsson att det skyndsamt behövs en genomgripande omställning till ett grönt och hållbart jordbruk som även i framtiden kan föda världens befolkning.

”Enligt FN är 60 procent av jordens ekosystemtjänster hotade. Den enskilt största orsaken är jordbruket. Behovet av livsmedel, biobränsle och andra förnödenheter ökar samtidigt. 2050 är vi sannolikt cirka 9 miljarder människor.”

Axelsson skriver att det är jordbrukets expansion och intensifiering som dessutom ligger bakom 30-35 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Till detta kan även läggas att omkring 25 miljoner bönder och lantarbetare förgiftas av kemiska bekämpningsmedel årligen, där minst 200 000 dör, och där 99 procent av dödsfallen sker i utvecklingsländerna.

Men det finns hopp om ett hållbart jordbruk menar Axelsson. Han listar i artikeln sju nödvändiga steg som vi behöver ta:

• Användningen av fossila bränslen måste fasas ut till år 2050.
• Användningen av kemiska bekämpningsmedel måste minska och de farligaste medlen fasas ut.
• Livsmedelsproduktionen måste ske utan ökad förlust av biologisk mångfald samtidigt som antalet sorter av vete, majs och andra grödor ökar.
• Den offentliga finansieringen av växtförädling bör ökas så att lokalt anpassade grödor utvecklas.
• Miljöskadliga subventioner måste upphöra, istället bör ersättning gå till de produktionssystem som bland annat fångar koldioxid.
• Vi i de industrialiserade länderna måste övergå till en större del vegetarisk kost. I många utvecklingsländer bör däremot andelen animaliskt protein i kosten öka. Idag används en stor del av världens åkrar till att odla djurfoder. Det går åt mycket mer mark till att ge samma mängd energi från kött, som vegetabilier direkt kan ge.
• Matsvinnet måste minska i alla led, både i Nord och Syd.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.