Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vi ser över lokaliseringarna”

Publicerad: 9 december 2004, 14:03

Tetra Lavalgruppen med 30 000 anställda runt om i världen kommer att se över lokaliseringen av sina fabriker som ett led i arbetet att minska miljöproblemen med transporterna.


Det avslöjades i samband med att Tetra Lavals inköpschef för transporter och resor, Ralph Höglund, i november tilldelades Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris för sitt arbete med att förena naturvård med den ekonomiska och tekniska utvecklingen.

Dagens Miljö frågade Ralph Höglund vad Tetra Lavalgruppen kommer att göra för att minska antalet transporter som i dag går kors och tvärs över bland annat Europa.

– Ett av våra program för 2005 är att se över var vi har vår produktion och om det är möjligt att samla transporterna i ett system som ger mindre påverkan på miljön, säger Ralph Höglund.

– Det kan handla om att kombinera järnväg med andra transporter, att ha få lager och att ha en eller några stora transportörer som kontrolltorn som ser var alla tusentals lastbilar håller hus. Det handlar också om att övertyga de kunder som i dag sköter transporterna själva att vi ska ta hand om deras transporter.

Under de senaste tio åren har Ralph Höglund och hans grupp på 15 personer gjort en stor insats för att påverka alla företag som de anlitar – åkerier, resebyråer, flyttfirmor – att ta krafttag för att minska miljöpåverkan. Inköpsavdelningen för resor och transporter arbetar globalt och omsätter 2,1 miljarder kronor.

Ralph Höglund har träffat transportföretag från många delar av världen.

– Det är otroligt intressant att se att det går att påverka så mycket. När vi ställer miljökrav och mäter våra leverantörers miljöprestanda visar vi öppet upp både de dåliga och de bra resultaten för alla, vilket gör våra utvärderingar till en enorm utmaning för dem, säger Ralph Höglund.

Svenskt Näringslivs vd Ebba Lindsö, som överlämnade priset, säger att initiativ från företag som Tetra Laval kan ha långt större betydelse för miljön än lagstiftning.

Ringar på vattnet

– Ralph har på ett innovativt och starkt engagerat sätt ställt krav och satt tryck inom transportsektorn. Hans miljökrav har spridits som ringar på vattnet från företagets verksamhet i Sverige ut i världen, säger Ebba Lindsö.

Priset kommer att betyda mycket för Tetra Lavals fortsatta arbete med att skärpa miljökraven på transportföretagen.

– Det här är ett betyg på att vi har gjort rätt, säger Ralph Höglund.

Förutom att man har tvingat transportföretagen att arbeta så miljöanpassat som möjligt har Tetra Lavals inköpare fört över stora godsmängder från bil till järnväg. Utan Tetra Lavals stora volymer hade det knappast varit möjligt att få så stort genomslag.

– Det gäller att ha volymer om man ska kunna påverka leverantörerna, säger Ralph Höglund som har gett alla sina leverantörer klart besked: Om ni arbetar med miljöfrågorna ger det mer affärer, om ni inte gör det kommer det att bli färre affärer.

”Do or die” är ett drastiskt uttryck som både Ralph Höglund och många av hans leverantörer tagit till sig på allvar.

– Det är alarmerande att de utsläpp som ökar kraftigt är de som kommer från transporterna, medan andra sektorer är ganska stabila, säger Ralph Höglund.

Juryn för Carl Mannerfeltpriset består av ledamöter från Världsnaturfonden, Ingenjörsvetenskaps-akademien, Svenskt Näringsliv samt Ocke Mannerfelt.

Dagens Miljö beskrev Ralph Höglunds arbete i en större artikel i nummer 2/2003.

FAKTA/TETRA LAVALGRUPPEN

Företag: Tetra Pak, DeLaval och Sidel.
Antal anställda: 30 000.
Inköpsavdelningen för resor och transporter arbetar globalt, har 15 anställda och omsätter 2,1 miljarder kronor.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.