Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Video: 300 elefanter slaktade i Kamerun

Publicerad: 14 augusti 2012, 06:50

För sex månader sedan skedde en brutal masslakt av elefanter i Kamerun. Se den tragiska filmen här.


Det är Världsnaturfonden WWF som i en skrämmande videofilm avslöjar den brutala masslakten på hundratals elefanter i Kamerun för sex månader sedan. Det var i våras som tungt beväpnade utländska tjuvjägare invaderade nationalparken Bouba Ndjida i Kamerun och dödade över 300 elefanter. Efter massiva protester från omvärlden har Kamerun nu valt att satsa hårt för att bekämpa den illegala elefantjakten. 60 nya parkvakter har anställts och ytterligare 2500 vakter ska rekryteras för att skydda områdets viltbestånd.

WWF berättar att tjuvjakten i Afrika har nått rekordnivåer de senaste åren och att tiotusentals elefanter dödas varje år. Orsaken till jakten är elfenbenet som fortfarande har marknad i länder som Thailand, Vietnam, Kina och Egypten. Totalt räknar med att det finns knappt 500 000 levande elefanter kvar i världen idag – beräkningar visar att runt 23 000 av dess skjuts varje år.
– Om den hänsynslösa jakten på elfenben inte stoppas hotas elefanternas överlevnad i Afrika, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

Allan Carlson tycker att Kamerybns satsning på anti-tjuvjaktspatruller är en ljusglimt. Samtidigt handlar det om ett riskabelt arbete – två parkvakter skottskadades nyligen då de försökte följa en tjuvjägare i närheten av parken.
– Dagens kriminella tjuvjaktsgäng agerar sofistikerat och globalt. De invaderar gränserna, slaktar våra djur och terroriserar samhället. Kamerun gör rätt när de försöker agera. Andra länder bör följa efter och agera nu för att stoppa kriminella gäng innan de slår till, säger Basile Yapo, chef för WWF-kontoret i Kamerun, i ett pressmeddelande.

Se WWF:s film om katastrofen i Kamerun här:

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.