Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Viktig vindkraft får 234 miljoner

Publicerad: 22 april 2009, 04:57

Tre projekt är särskilt viktiga för vindkraftutbyggnaden i Sverige. Nu får 3,6 miljardersprojekten bidrag.


Energimyndigheten pytsar in 234,1 miljoner kronor i tre vindkraftprojekt som av myndigheten bedöms som viktiga för utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Den sammanlagda kostnaden för projekten är 3,6 miljarder kronor, enligt Energimyndigheten.

De tre som får pengar är o2 Vindkompaniet, Svevind och Arise Windpower. Mest pengar får Svevind, 115 miljoner kronor, till ett projekt på tolv vindkraftverk på 2 MW på Dragliden i Piteå och på Gabrielsberget i Normaling där 20 av totalt 40 vindkraftverk ska uppföras med en effekt på 120 MW. Projektet är ett av de största i landet. Energimyndigheternas pengar motsvarar 9,9 procent av projektkostnaden.

” Att få till stånd en etablering på Dragaliden är viktigt eftersom det är ett pilotprojekt där effekterna av den första etableringen kommer att utvärderas och återkopplas för en framtida utbyggnad av Markbygden i stor skala”, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

O2 Vindkompaniet får 69.100.000 kronor för ett projekt med 30 vindkraftverk vid Glötesvålen i Härjedalen, alternativt i Sjisjka i Gällivare. Den installerade effekten är 90 MW och elproduktionen väntas uppgå till cirka 260 GW per år. Stödet från Energimyndigheten motsvarar 5,8 procent av projektkostnaden.

Motiveringen från Energimyndigheten lyder: ”Huvudsyftet med o2 Vindkompaniets projekt är att utveckla avisningssystem för vindkraftturbiner i fjällmiljö samt att utföra ismätningar för prognos. Nedisningsmätningar och prototyptester av avisningssystemet kommer att utföras på de två nedisningsdrabbade platserna Bliekevare och Aapua. Den slutliga målsättningen med projektet är att den framtagna avisningsutrustningen ska finnas monterad på de 30 vindkraftverk som planeras att uppföras på Glötesvålen.”.

Arise Windpower får 50 miljoner kronor till etableringar i Oxhult, Karlskrona och Mönsterås. Pengarna motsvarar 5,9 procent av totalkostnaden och syftar till att sprida pilotmedel till etableringar i skogsmiljö i södra Sverige. Bolaget får pengar för att, som motiveringen lyder: ” bättre kunskap om skillnader i elproduktion mellan olika geografiska lägen innebär möjlighet till mer effektiv lokalisering med strävan att uppnå en jämnare elproduktion över dygnet och årets alla timmar. Projektet innehåller många viktiga utvecklingsområden som bedöms kunna ge stora bidrag till utveckling av tekniker, metoder och kunskap och därmed underlätta för kommande etablering av vindkraft i skogsmiljö.”.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev