Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Viktigt att hjälpa företag arbeta med barnkonventionen”

Publicerad: 6 februari 2017, 07:48

Åke Stråberg blir ny ordförande för Global Child Forum. Uppdraget är att hjälpa företag att arbeta praktiskt med barnrättskonventionen.


Vad var det som lockade med ordförandeskapet för Global Child Forum?
– Jag har jobbat med industri över hela världen sedan jag blev klar med studierna på Chalmers 1981. När jag blev tillfrågad om det här uppdraget så tyckte jag att det lät otroligt bra att kunna göra någonting annat än att bara jobba med industriprodukter, främja export och jobba med företag. Det kändes viktigt att kunna hjälpa företag att arbeta med barnkonventionen.

Vad kan Global Children Forum göra rent praktiskt?
– Global Child Forum är ingen organisation som pekar finger åt någon, vi arbetar med att skapa en dialog och göra företag och organisationer uppmärksamma på att de här problemen finns, att man kan och bör göra någonting åt det. Vi hjälper dem att lyfta frågorna inom företaget och visa dem hur de kan arbeta praktiskt med barnrättskonventionen.  Tidigare har vi organiserat forum, främst i Stockholm, där man vi samlat företagsledare, påverkare och människor från NGO´s för att diskutera barnrättskonventionen. Nu har vi gått vidare och organiserat forum i andra delar av världen,  i Kuala Lumpur för Asien, i Pretoria för södra Afrika,  i Mellanöstern för Mellanöstern och Nordafrika, och nu ska vi ha ett i April för Sydamerika. Vid de här tillfällena samlar 250-300 personer som representerar lokala och regionala företag och organisationer.

Vad vill du tillföra som ny ordförande?
– Nu har det inte gått så lång tid men det jag har sett eller känt efter en månad är att det är viktigt att det här inte stannar av efter att vi arrangerat de här forumen, istället för att dra vidare till nästa världsdel eller land så måste nästa steg vara att utveckla och fördjupa de här idéerna med de partners vi träffat på de här fyra ställena där vi anordnat de här mötena.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.