Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Viktigt med feministiskt perspektiv på miljöfrågor”

Publicerad: 31 januari 2017, 07:30

DEBATT Kvinnor och män påverkas på olika sätt av miljö- och klimatfrågor. Därför är det viktigt att formulera en miljöpolitik med feministiskt perspektiv, skriver Anna Mårtensson, ledamot i den nationella styrelsen för Liberala kvinnor.


På mitt initiativ är för första gången en miljöpolitik formulerad för vårt kvinnoförbund. Arbetet har resulterat i en rad förslag som ska behandlas på vårt landsmöte i maj. Det handlar exempelvis om hormonstörande ämnen, kosmetika och hygienprodukter, återvinning av textilier, fordon och miljö samt kvinnligt inflytande.

Vissa kemikalier kan påverka våra hormonsystem, de kallas därför hormonstörande ämnen. Dessa ämnen förekommer i flera vardagsvaror bland oss. Olika hormonsystem kan vara olika känsliga beroende på om man är man eller kvinna, och under fosterutveckling eller pubertet kan hormonsystemen vara extra känsliga för påverkan. Det har bland annat hittats kopplingar mellan hormonstörande ämnen och bröstcancer samt svårighet att få barn. Jag vill att ett generellt förbud införs i EU eller Norden mot produkter som innehåller hormonstörande ftalater. Jag vill också att produkter som innehåller hormonstörande ftalater ska märkas tydligt i väntan på ett förbud.

För konsumenten är de finstilta innehållsförteckningarna inte lätta att förstå. Enligt Naturskyddsföreningen är bara i genomsnitt fyra procent av våra hygien- och kosmetikaprodukter miljömärkta. Det har kommit rapporter om att vissa kemiska ämnen skulle kunna förekomma i mensskydd. Mikroplaster spolas ut i sjöar och hav och skadar djur men kan också, genom att binda miljögifter, påverka livsmedel från havet. Jag vill att mikropartiklar i kosmetiska produkter förbjuds i så stor utsträckning som möjligt och att miljömärkningen av kosmetika och hygienprodukter ökar. Jag vill också att slutsatserna av Kemikalieinspektionens kontroll av mensskydd leder till konkreta åtgärder för att öka produktsäkerheten.

I dag slängs stora mängder textilier i soporna och går till förbränning – enligt Naturvårdsverket årligen minst 7,5 kilo textilier per person. Kvinnor är bättre än män på att lämna avlagda kläder till välgörenhet, men det är ändå många som kastar hela och användbara kläder i soporna. Det behövs lättillgängliga kärl för klädinsamling – både för återanvändning och återvinning. Jag vill att Konsumentverket genomför en informationsinsats riktad till konsumenter om textilkonsumtionens miljö- och hälsopåverkan. Jag vill också att kommuner ska börja samla in textil i separata fraktioner.

Kvinnor gör fler resor med kollektivtrafik än män och färre kvinnor än män har körkort och tillgång till bil. Samtidigt väljer fler kvinnor än män miljöbilar. Kvinnors cyklande begränsas av oro för trafiksäkerheten och ett mer komplicerade resmönster för att göra inköp och hämta och lämna barn. För att män och kvinnor ska ha samma makt att forma sina liv krävs att flera relativt likvärdiga transportalternativ finns tillgängliga. Jag vill att staten satsar mer på infrastruktur för elbilar, att det ska löna sig ännu mer för den enskilde att välja en bil som har små utsläpp av koldioxid och att trygghet beaktas i placeringen av laddstationer. Jag vill att det ska göras mer attraktivt att välja kollektivtrafik, använda bilpooler och att satsningar görs på förbättrade förutsättningar för ökad cykling (inklusive elcykling).

Statistik visar att åtgärder för att begränsa klimatförändringarna ger bättre resultat om kvinnor är med i beslutsprocesserna. FN:s kvinno- och jämställdhetsorganisation UN Women kan påverka och hjälpa länder, regeringar, frivilligorganisationer och andra FN-organ att ge kvinnor den ställning i samhället de har rätt till. Erfarenheter från länder där kvinnorna fått större inflytande visar också att männen, efter en ganska kort tid, påverkas av de kvinnliga prioriteringarna och inser vikten av förbättrad miljö, utbildning för flickor och pojkar och en uthållig vattenförsörjning. Jag vill att det svenska stödet till UN Womens arbete ökar, genom pengar och diplomati.

Anna Mårtensson, ledamot i nationella styrelsen för Liberala kvinnor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News