Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vilda däggdjur kan mildra klimatförändringarna

Publicerad: 22 oktober 2018, 10:28

Foto: Daniel Rosengren/ Wikimedia Commons

Satsningar på att öka mängden vilda däggdjur kan bidra till att mildra klimatförändringarna. Det hävdas i en ny forskningsartikel.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I artikeln argumenterar en grupp forskare för att stora, vilda däggdjur kan bidra till att motverka klimatförändringarna genom att öka inlagringen av kol i ekosystemen. Forskarna ger flera exempel på hur det kan gå till när djuren bidrar till att kolet hålls kvar i marken.

Ett exempel som nämns är Serengetis gnuer. Under den första halvan av 1900-talet minskade gnupopulationen mycket kraftigt. Men sedan 1960-talet har gnuerna återhämtat sig. Deras tramp och bete har förbättrat markens bördighet och minskat antalet bränder på savannen. Den växande gnupopulationen har enligt forskningsartikeln förvandlat området till en betydande kolsänka.

Ett annat exempel som nämns är den roll som stora däggdjur spelar för spridningen av fröer från tropiska lövträd. Ju hårdare ett träslag är, ju mer koldioxid tar det upp. Men ett hårt träslag innebär ofta att fröerna är stora. Detta innebär att det krävs större djur för att förtära, eller på annat sätt förflytta fröna. Tidigare studier har visat att förluster av stora däggdjur kan orsaka en tioprocentig minskning av koldioxidinlagringen i tropiska skogar.

I norr lagras mycket kol i permafrosten. När permafrosten tinar frigörs metangas som är en potent växthusgas. Upptiningen av marken innebär också att antalet buskar ökar. De mörka buskarna absorberar solvärme och påskyndar upptiningen av permafrosten. Stora betande däggdjur som ren, myskoxe och Przewalskis häst håller ner växtligheten på tundran skriver forskarna i artikeln.

Artikeln, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Philosophical Transactions of the Royal Society B, har författats av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i samarbete med forskare från Utrechts Universitet, Nelson Mandela University och University of New Mexico

Läs artikeln här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.