onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vilda (s)laddhybriden till Sverige i sommar

Publicerad: 18 november 2009, 09:59

Laddhybriden Fisker Karma kommer till Sverige. Men den lyxiga fyradörrarsvagnen med sportbilsprestanda blir inte billig.

Ämnen i artikeln:

Laddhybrider

Vild hybrid till Sverige i sommar

Laddhybriden Fisker Karma kommer till Sverige. Men den lyxiga fyradörrarsvagnen med sportbilsprestanda blir inte billig.

Har du nära tio miljoner kronor som ligger och skräpar och vill köpa en miljövänlig bil? Kan du dessutom hålla dig till sommaren har du möjlighet att köpa den amerikanska laddhybriden Fisker Karma. Då planerar nämligen den danska distributören Nellemann Fair Drive för lansering i Sverige. Vilka de svenska återförsäljarna blir är inte kommunicerat av bolaget som sköter distributionen i Sverige, Norge, Finland, Danmark och de baltiska staterna.

”Vi startar för närvarande upp ett nätverk för Fisker i regionen och diskuterar också med svenska återförsäljare”, skriver Anders Kamp Jensen, ansvarig för det operativa på Nellemann till Teknik360.

De första bilarna väntas till försommaren 2010. På Fisker räknar man med en produktion av 5.000 bilar det första året. 2011 väntas produktionen ha kommit upp i 15.000 bilar och Europa väntas få en stor del av bilarna, enligt Nellemann.

Fisker Karma drivs av två elmotorer på sammanlagt 400 hästkrafter. Räckvidden för bilen vid ren eldrift via litium-jonbatterier på 22 kWh är 80 kilometer. 0 – 100 km/h ska nås på drygt sex sekunder. Drivsystemet laddas av en förbränningsmotor på 260 hästkrafter. Vid en demonstration av bilen i augusti kördes bilen i 160 km/h på Mazda Raceway Laguna Seca i Kalifornien. Bilens topphastighet uppges av Fisker til 200 km/h.

Priset i Sverige väntas bli ”i närheten av 100.000 euro”, omkring 950.000 kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev