Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vilket borde vara Sveriges nationaldäggdjur?

Publicerad: 21 Januari 2016, 11:33

Foto: Leif Ragnarsson / WWF

Omröstning pågår just nu om ett tjugotal vilda arter.


”Kommer svenskarnas vilda favoritdäggdjur bli någon av våra stora rovdjur: varg, lodjur eller björn? Eller blir det Europas största landdäggdjur och det största hjortdjuret, älgen, eller något gulligare som ekorre, igelkott eller kanske rådjur?”

Det är frågor som föreningen Jaktkritikerna ställer i samband med att de nu öppnar upp för en omröstning om vilket Sveriges nationaldäggdjur borde vara, det här rapporterar bland annat Norrtelje tidning om. I ett pressmeddelande skriver föreningen att något djur som omfattar hela Sverige inte har funnits förrän Sveriges ornitologiska förening ordnade en omröstning förra året för att finna nationalfågeln, en omröstning som koltrasten vann.

– På hemsidan finns ett tjugotaltal vilda arter som nu lever i Sverige. Vi har gjort undantag för vissa medvetet eller omedvetet införda arter, exempelvis mink och fälthare, säger Hans Ryttman, universitetslektor och före detta ordförande för Jaktkritikerna, i pressmeddelandet.

Resultatet av omröstningen kommer att redovisas i maj.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.