Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vill bygga stad på vattnet

Publicerad: 16 Mars 2009, 11:08

Om tre år kan en prototyp till en flytande stad vara färdigställd enligt företrädare för amerikanska Seasteading institute. Staden ska likna en oljeborrplattform till konstruktionen och förmodligen ha modulär uppbyggnad, så att olika byggnadskombinationer enkelt kan sammanfogas.


Tanken på att bygga flytande städer är inte ny, men amerikanska Seasteading institute har hunnit längre än de flesta andra med sina planer. Inom tre år räknar man med att kunna bygga den första prototypen i Stilla havet utanför San Francisco. Seasteading institute ser den flytande staden som en unik möjlighet att kunna prova olika slags styrandeformer och experimentera med politiska system.

Staden kommer förmodligen att påminna om en oljeborrplattform till konstruktionen, men kommer inte att vara fast förankrad på en förutbestämd plats utan ska kunna flyttas runt. Ett alternativ som gruppen överväger är att skapa en modulär konstruktion, så att olika element kan kombineras på lämpligast sätt.

Christian Cermelli, en ingenjör och arkitekt som deltar i projektarbetet, medger dock att många frågetecken återstår att räta ut. Till CNN säger han att det är oklart om bygget verkligen är praktiskt genomförbart och vad slutnotan i sådana fall skulle landa på.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.