Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Villaägarnas kritik: ”Som en snöboll i helvetet”

Publicerad: 12 Augusti 2014, 11:14

Bolag som söker tillstånd för vattenverksamhet ska inte längre behöva stå för rättegångskostnaderna för småhusägare som anser sig drabbade. Förslaget upprör Villaägarnas Riksförbund.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Idag måste bolag som ansöker om tillstånd för vattenverksamhet betala eventuella rättegångskostnader för fastighetsägare som anser att verksamheten kan innebära intrång eller skada. I Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande som kom i juni föreslår utredaren att handläggningen av de civilrättsligt präglade frågorna ska skiljas från själva tillståndsprövningen på samma sätt som gäller för miljöfarlig verksamhet.

Att bolag som vill anlägga gruvor, vägar eller vattenkraftverk inte längre ska behöva stå för kostnaderna upprör Villaägarnas Riksförbund, som i dagarna blir färdiga med sitt remissvar.

– Det gör helt enkelt att småhusägare och andra markägare får oerhörda svårigheter att tillvarata sin rätt. Det gör det inte möjligt för dem att argumentera på samma villkor som gruvbolagen, trafikverket och andra företag. Om din motpart har både teknisk och juridisk expertis och du själv står där i domstolen så har du lika stor chans som en snöboll i helvetet, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, till Miljöaktuellt.

Ulf Stenberg anser att vattenverksamheter ofta innebär mycket mer ingripande effekter på exempelvis villaägare än miljöfarlig verksamhet.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.