torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Villkorligt för jakt på noshörningshorn i Sverige

Publicerad: 18 maj 2012, 06:33

Polisen besviken, ville ha fängelse.


De två männen som dömts till villkorlig dom och böter gick runt till olika affärer och antikhandlare för att försöka köpa noshörningshorn. Männen gick bland annat in i en jaktaffär, i vars skyltfönster fanns noshörningshuvud.
‒ De kom in här och bjöd en miljon för det äkta hornet. Det som sitter i fönstret är en kopia, berättar vd:n för jaktaffären, Anders Lindstöm för SVT.

Efter att ha varit inne på Bukowskis greps de bägge männen. Filippo Bassini, gruppchef för miljöbrott vid länskriminalen i Stockholm, berättar för SVT:
‒ Det är första gången vi lyckas gripa någon för detta i Sverige, kanske till och med första gången i Europa.

Men den fällande domen blev en besvikelse för polisen:
‒ Vi hade hoppats på fängelse, eftersom det här handlar om grovt artskyddsbrott och straffskalan går mellan sex månader och fyra år. men att det blev fällande dom är iallafall en tydlig markering, säger Filippo Bassini till SVT.

Noshörningshorn betingar idag ett högre pris än guld och den grovt kriminella verksamhet som sysslar med dessa affärer uppskattas omsätta mångmiljardbelopp. Till följd av detta slaktas noshörningar brutalt i Afrika och hela arten hotas. Idag finns bara 15 000 djur kvar och enbart i Sydafrika skjuts i genomsnitt en noshörning per dag. Den förbjudna handeln på djur och växter omsätter mer än världens knark- och vapenhandel, skriver SVT. Hornen anses i olika former bringa tur eller kunna bota sjukdomar, speciellt i den asiatiska kulturen.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev