Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vind-el från Dragaliden nu ute på nätet

Publicerad: 13 september 2010, 08:50

Dragaliden ska bli 1.101 vindkraftverk stor. ABB har anslutit de första tolv vindkraftverken till elnätet och hoppas på mer jobb från tyska Enercon.
– Vi måste stå på tå för varje förfrågan som kommer, säger Martin Holmberg, projektledare.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

När Dragaliden väster om Piteå är färdigbyggt ska det stå 1.101 vindkraftverk i Markbygden. Projektet är igång och hittills har tolv stycken 2 MW-vindkraftverk från tyska Enercon rests. ABB har levererat en transformatorstationen på 130/20 kV som tar emot el från vindkraftverken och nu levererar el till nätet.

På ABB hoppas man på fler beställningar från Enercon vartefter vindkraftverken blir fler i Dragaliden. Men ingenting är klart, menar man på ABB.

– Vi måste visa oss från vår bästa sida för att få fortsatt förtroende, säger Martin Holmberg, projektledare på ABB, som dock är hoppfull:

– Däremot har jag övertygelsen att Enercon har stort förtroende för oss och dessutom har vi väldigt roligt när vi jobbar ihop.

De tolv vindkraftverken får en samlad effekt på 24 MW och har kopplats till Vattenfalls 130 kV-nät. Den väntade årsproduktionen är 70 GW. I förlängningen bedömer ABB att anslutningen istället kommer att ske till Svenska Kraftnät. När Dragaliden är fullt utbyggd ska den samlade installerade effekten ligga på mellan 3.500 och 4.000 MW och årsproduktionen beräknas till mellan 8 och 12 TWh.

Utöver Markbygden finns både ABB och Enercon i Nordmaling där 40 vindkraftverk ska resas på Gabrielsberget. ABB-uppdraget här består bland annat av markentreprenad och kontrollutrustning, inklusive fjärrkontroll.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.