Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vind-Volvon en revansch för LTH

Publicerad: 1 april 2009, 06:57

Prototypen är klar. I dag börjar den vinddrivna Volvon börjar rulla på skånska vägar.


Ämnen i artikeln:

Volvo

Bilprojektet dömdes tidigt ut av folk som tyckte gänget på Lunds tekniska högskola var blåsta. I dag står prototypen färdig, Volvo YCC 1.4 eller Volvo Working Wind Enginge, Vowwe, rapporterar Sydsvenskan på onsdagen.

Att kunna presentera Vowwe känns som en solklar revansch, säger materialprofessor Per Peter Theum till tidningen.

Prototypen har byggts under våren på LTH. Men inom den tvärvetenskapliga forskningsmiljön Future Automotive Revolutionary Technology, FART, har arbetet pågått i flera år.

Vowwe är i grunden en elbil som försetts med en effektiv turbin belägen i aktern på bilen.

Turbinen skymtar baktill på bilen under presenningen.
Foto: Eskil Fagerström/Sydsvenskan

– Motvind är förstås bäst. Kör man länge i medvind, eller i exakt vindens hastighet, kan man behöva vända om för att ladda batterierna, berättar Per Theum för Sydsvenskan.

Projektet startades dels tack vare tillgången på vind, dels tack vare statliga pengar i höstens forskningsproposition.

Vi har vinden, vi har tekniken, vi har fordons-klustret. Vowwe var, när vi väl insåg fakta, lågt hängande frukt. En vindpust var allt som behövdes för att den skulle falla, konstaterar Reidar Storm, meterolog på SMHI till Sydsvenskan.

Utländska forskare har varit inblandade i projektet, bland annat den italienska mc-tillverkaren Aprilia vars vindtunnel har använts för att utforma kåpan runt Vowwes turbin.

– Luften glider av ytan som en oljig frittata halkar i stekpannan, säger Aprilias designchef Propulsore Vento till Sydsvenskan.

Bilen uppges behöva några miljarder till för att kunna serietillverkas. Men nu finns i alla fall tekniken.

– Vi ser en global vindkantring i riktning mot miljö och sånt, säger Colin McGibberish, nordenkoordinator för satsningen till Sydsvenskan.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.