Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vinddata på turbinhöjd ger bättre väderprognoser

Publicerad: 11 november 2010, 07:12

Onsembles verksamhet bygger på att samla in vinddata uppe på vindturbinernas höjd. Bättre data gör att meteorologer kan göra 15 till 20 procent bättre väderprognoser.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Vindarna på 100 meters höjd har en helt annan hastighet än de strax ovanför marken. Och eftersom det är dessa som är avgörande för de flesta vindkraftverk så finns det ett behov av bättre data för att kunna göra vind- och väderprognoser.

Därför har nystartade Onsemble börjat samla in vinddata på högre höjd. Med hjälp av sensorer i mobilmaster och nya verktyg som till exempel Second Wind (som mäter vindarna med hjälp av ljudvågor) samlar företaget in data om vindarnas riktning och hastighet. Informationen säljs sedan till företag som sysslar med väderprognoser.

– Vi gör inga vindprognoser. Men vi gör vindprognoserna bättre, säger företagets grundare och vd Anish Parikh till Earth2Tech.

Enligt företaget så leder deras data till att meteorologer kan göra 15 till 20 procent bättre prognoser. En viktig förbättring för de företag som är beroende av vädrets påverkan. Med bättre prognoser blir det lättare att förutse både vindkraftverkens produktion och belastningen på elnätet, och därmed kan man till exempel undvika strömavbrott vid extrema väder.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.