Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vinddriven yacht – även utan segel

Publicerad: 4 oktober 2010, 06:45

International Battery och Electric Marine Propulsion ska samarbeta för att bygga en båt som drivs av vindkraft även med seglen nere.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

The Tang är en 18 meter lång hybridkatamaran som byggs för Tag Yachts. Den är utrustad med dubbla E motion 18-kilowattsmotorer som drivs med hjälp av litiumjonbatterier på 144 volt. Batterierna laddas ombord med hjälp av olika typer av vindel.

– Den viktigaste tillförseln av elektricitet genereras under segling, då båtens propellrar snurrar i kölvattnet, säger en företrädare för International Battery till CNET News.

Båten har även två dieseldrivna 22-kilowattsgeneratorer som kan användas i avsaknad av vind. Batteripaketet är dessutom utrustat med en 144-voltsladdare som kan pluggas in i uttag med ett antal olika spänningar och frekvenser, vilket kan behövas om ägaren vill resa internationellt.

Enligt International Battery ska batteriernas el räcka inte bara till att driva båten, utan dessutom till en mängd elektronikprodukter ombord, som till exempel en 37-tums platt-TV, LED-belysning, kyl och frys, diskmaskin, AC och vattenrenare.

Kolfiberbåten testas för närvarande på Tags anläggning i St Francis Bay i Sydafrika, och kommer att visas upp officiellt under nästa års Miami International Boat Show.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News