Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindjätte på jakt efter svenska leverantörer

Publicerad: 6 Maj 2010, 04:55

Sverigeaktuella GE söker underleverantörer i Sverige. Tiotals miljarder ligger i potten.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

GE meddelade i mars att bolaget ska investera 50 miljoner euro i svensk vindkraft. Satsningen, med fokus på Karlstad och Göteborg, är en del av en europeisk satsning på 350 miljoner euro. Nu inleds jakten på svenska underleverantörer för satsningen, skriver Dagens Industri.

– Vi har redan mycket goda erfarenheter av svenska leverantörer som SKF och ABB. Nu hoppas vi hitta fler duktiga leverantörer, säger Hans Enocson, chef för GE i Norden, till Dagens Industri.

Ett seminarium hölls på onsdagen i Göteborg där Semcon, Esab, Trelleborg, Skanska och Vattenfall fanns representerade. Enligt Enochson finns det stora penga, tiotals miljarder kronor årligen, att hämta för underleverantörerna.

Sedan GE köpte det konkursade kraftbolaget Enrons vindenhet har försäljningen ökat kraftigt.

– Tillväxten inom vindkraft har varit extremt snabb och vi är i princip jämförbara med danska Vestas som länge betraktats som störst. Vi fortsätter nu med väldigt hög ambitionsnivå, säger Hans Enocson till Dagens Industri.

GE:s planer i Sverige omfattar ett nytt havsbaserat 4 MV-verk som ska utvecklas i Karlstad. I Göteborg ska GE ansluta sig till Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers. En test- och demoversion av 4 MV-verket ska byggas i Göteborgs hamn, meddelar GE i mars.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.