tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraft bäst av allt – toppar ny lista

Publicerad: 16 januari 2009, 06:01

Tre kvardratkilometer vindkraftspark. Det är allt som krävs för att driva hela USA:s fordonsflotta, menar forskare.


Forskaren Mark Jacobson vid Stanforduniversitetets institution för atmosfär och energi har studerat icke-fossila energikällor för att jämföra deras ekologiska effekter och hur de bidrar till människans hälsa.

Jacobsons hävar vindkraft utan tvekan är det mest lämpliga energislaget, enligt studien som refereras i New Scientist. En slutsats är att USA skulle kunna ersätta alla lastbilar och bilar i landet med hjälp av el-fordon. För att generera den nödvändiga energimängden krävs, enligt teorin, att ett tre kvadratkilometer stort område exploateras för vindkraft.

Biobränsle från exempelvis majs placerade sig längst ner i rankingen tillsammans med kärnkraft och "ren" kol.

– De energialternativ som är bra är inte de som människor talar mest om, säger Mark Jacobson till New Scientist.

– Vissa alternativ som föreslagits är rent av fruktansvärda. Etanolbaserad biobränsle kommer faktiskt att åstadkomma mer skada än vad det gör gott för människans hälsa, vattentillgång och utnyttjande av mark jämfört med att använda fossila bränslen.

Det krävs exempelvis 30 gånger mer mark för att odla majs till biobränsle för att försörja den amerikanska flottan av bilar och lastbilar än vad som krävs för att sätta upp tillräckligt många vindturbiner. Samtidigt skulle biobränslet orsaka betydligt mer växthusgaser. Också kärnkraft är en större miljöbov än många tror. Det resulterar i 25 gånger mer koldioxid och luftföroreningar än vindkraft.

De bästa energislagen är, enligt Mark Jacobson ranking, följande i fallande ordning: vindkraft, geotermisk energi, tidvattenenergi, solenergi, vågkraft och vattenkraftsdammar.

– Filosofin om att vi ska testa lite av varje är fel. Vi måste fokusera de teknologier som ger störst fördelar. Vi vet vilka de är, säger han.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev