Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraft: Grannar kräver bullermätning

Publicerad: 4 September 2009, 11:03

En aktionsgrupp i Nässjö kräver offentligt redovisade bullermätningar för planerade vindkraftverk, skriver Smålands-Tidningen.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Nässjö kommun är snart klar med sin översiktsplan för vindkraft. I denna pekas 100 platser av riksintresse för vindkraft ut. En grupp fastighetsägare i Göstorp protesterar mot planerna. De tycker att kommunen är för dålig på att undersöka och informera om effekterna, skriver Smålands-Tidningen.

De har därför startat en aktionsgrupp för att få till stånd ordentliga bullerundersökningar – istället för de teoretiska beräkningar som legat till grund för kommunens 100 utpekade områden. En teoretisk uträkning kan aldrig vara rättvisande för den samlade vindmängden under året, menar de.

Gruppen kräver att kraftverken placeras minst två kilometer från närmaste bebyggelse. De vill också att exploatörerna ger ekonomisk ersättning för sänkta fastighetsvärden om planerna sätts i verket.

Miljö- och byggnadskontoret i Nässjö tillbakavisar kritiken och säger att det är svårt att göra bullerundersökningar.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.